×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ingenjörer får personlig hjälp

2011-09-15, Tidningenvision.se

Drygt 13 000 medlemmar i Vision är ingenjörer eller tekniker. Yrkesgrupperna har nyligen fått en personlig ombudsman som är särskilt insatt i deras villkor.

–Det handlar om att få ett mer personligt tilltal mot de här yrkesgrupperna och att bli tydligare opinionsbildare. Det ska bli klarare vem som är avsändare, säger Karl Lundberg som arbetar i Stockholm och som är Visions nya personliga ombudsman för ingenjörer och tekniker.

Tekniker och ingenjörer kan nu direkt kontakta den personliga ombudsmannen när de ringer eller mejlar till Vision med frågor om exempelvis yrke, löner och löneutveckling.  Tanken är att det ska gå att få hjälp fortare, eftersom den personliga ombudsmannen är särskilt insatt i de specifika omständigheter som rör yrkesgruppen.

–Det finns till exempel yrkesområden där det är mycket jour och beredskap. Eftersom verksamheten måste fungera dygnet runt krävs då och då insatser utanför ordinarie arbetstid. Då kan det uppstå frågor om arbetsmiljö och ersättning, säger Karl Lundberg.

Karl Lundberg nås via Vision Direkt, men för att svara på frågorna tar han hjälp av kollegor som är specialiserade på yrkesområdet vid förbundets sju center i landet. Det gör att medlemmarna kan få svar baserade på kompetens om de lokala förhållandena.

–Det handlar inte om att jag ska kunna allt, utan att vi som organisation tillsammans har en jättebra kompetens i de här frågorna, säger Karl Lundberg.

Inga nyanställningar görs för att tillsätta positionerna.

–Vi har snarare tydliggjort vem som gör vad,  säger han.

Satsningen på ingenjörer och tekniker beror på att det är en yrkesgrupp där medlemsantalet växer. Med hjälp av den personliga ombudsmannen ska förbundet på ett bättre sätt kunna driva viktiga frågor för gruppen – en sådan är lönen:

– Vi vet att det finns en konkurrens och att löneläget är mycket, mycket lägre i de kvinnodominerade kommunerna än i den privata sektorn. Det är inte okej och skillnaden gör att kommuner börjar få svårt att rekrytera personal med specialistkompetenser, säger Karl Lundberg.

Medlemmar som jobbar med HR- och personalfrågor är en annan grupp som fått en personlig ombudsman. Thomas Brunkert heter han och enligt honom är tanken att belysa en yrkesgrupp som hamnat i skymundan.

–Personalvetarnas yrkesroll är klurig ibland. De ska vara arbetsgivarens representant i vissa frågor och drivs samtidigt av ett rättvisepatos att värna medarbetarnas bästa. Det är inte alltid lätt att förena och då kan fackförbundet behövas, säger Thomas Brunkert. 

Stig-Georg Sundqvist som är personalkonsulent i Piteå kommun har en lång yrkeskarriär bakom sig. Genom åren har han sett trender i hur personalvetares kompetens värderats.

I det dagliga arbetet tror han inte att han kommer att få så stor användning av den personliga ombudsmannen, men om han skulle komma på kant med sin arbetsgivare tycker han det vore bra att få stöd av någon som är insatt i hans uppdrag.   

–Om arbetsgivaren skulle vilja genomföra en förändring som innebär att det inte ska finnas något personalstöd och att min yrkesroll inte alls behövs kan jag tänka mig att jag skulle behöva stöd, säger Stig-Georg Sundqvist.
 

Sabina Fabrizi

sabina.fabrizi@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum