×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ingen tar över efter Gudrun

2011-09-05, Tidningenvision.se

När ekonomiassistenten Gudrun Pettersson går i pension efter nästan 50 år anställs ingen för att ta hennes plats. Administratörer är en av de yrkesgrupper som kommer att krympa.

–Det är klart att det känns lite konstigt. Jag har under hela mitt yrkesliv varit en fixare, men nu efterfrågas människor som är specialiserade inom olika områden, säger hon.

Kanslister, administratörer och assistenter. Så lyder de vanligaste svaren på frågan vilken yrkesgrupp som kommunerna har minst behov av att rekrytera de kommande åren.

Varannan kommun uppger att efterfrågan på kanslister och assistenter är mycket liten. Inga andra yrkesgrupp ligger i närheten av de siffrorna.

–Det är en trend som hänger ihop med alla besparingar under senare år. När en administratör slutar anställs sällan någon ny, någon annan får ta över arbetsuppgifterna i stället, säger Åke Jansson, personalchef i Smedjebackens kommun.

I de flesta kommuner har nya självrapporterande lönesystem och dokumenthanteringsprogram gjort att behovet av assistenter och kanslister minskat kraftigt. Lägg därtill en alltmer centraliserad administration och det blir uppenbart att framtidsutsikterna ser mörka ut.

–Vi behöver fylla på med folk inom vård, omsorg och skola, men administratörerna kommer antagligen att minska ytterligare under de kommande åren, säger Åke Jansson.

Annat var det i början på 1960-talet när Gudrun Pettersson anställdes i Kungälvs kommun. Efter nioårig grundskola gick hon till arbetsförmedlingen och i en handvändning var jobbet som springflicka i kommunborgmästarens kansli hennes.

Under nästan 50 års tid har hon arbetat som assistent och kanslist på olika håll i Kungälvs kommun. De sista åren som ekonomiassistent på enheten för utveckling, planering och uppföljning.

Fakturahantering, boka resor och konferenser, ta hand om nyanställda och ordna lunchmöten är några av de arbetsuppgifter som har legat på Gudrun Petterssons bord.

–En massa småsaker helt enkelt. Jag har varit en allt i allo och har verkligen trivts med att få saker och ting att fungera smidigt.

Precis som många andra assistenter och kanslister kommer Gudrun Pettersson inte att ersättas när hon går i pension i september. Två assistenter kommer att ta över en del arbetsuppgifter, andra saker får handläggarna på hennes enhet ta.

Är det effektivt att specialister utför mer administrativa arbetsuppgifter?

–Rent generellt är svaret nej, i en effektiv organisation ska rätt person göra rätt saker. Men varje gång en medarbetare slutar får man titta på vilka arbetsuppgifter han eller hon har utfört och om det är rimligt att personen ersätts. I det här fallet
bedömer vi att det inte handlade om så betungade saker, säger Ing-Britt Runger, chef för kommunledningssektorn i Kungälv.

På frågan hur det känns att inte få en ersättare svarar Gudrun Pettersson att det är så arbetsmarknaden ser ut i dag. Men hon sticker inte under stol med att hon blev glad när Ing-Britt Runger nyligen frågade om hon kunde tänka sig att rycka in en gång i veckan efter pensioneringen.

–Det var trevligt att höra att de behöver mig och det kommer jag nog göra. Men då blir det när det passar mig och på mina villkor, säger Gudrun Pettersson.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum