×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Flykten från verkligheten

2011-09-22, Tidningenvision.se

På Tidaholms anstalt bor mördare, knarkkungar och gängledare. Det är ett av landets rymningssäkraste fängelser. Bibliotekarien Peter Bernhorn erbjuder dem deras enda flyktväg.

Fakta

Två Tidaholmsfångar – Ricard Nilsson och Pierre Larancuent – kommer i vår ut med Män utan nåd, första boken i en kriminalserie. Boken är skriven på anstalten och bygger på en av deras medfångars livshistoria.

Andra böcker av nuvarande eller före detta brottslingar: Chockvågor av Tony Olsson, Ögonblick som förändrar livet av Annika Östberg och Hinsehäxan av Lillemor Östlin.

Författarduon Roslund och Hellströms Tre sekunder handlar om hur en person smugglar knark till en anstalt med hjälp av låneböcker. Börge Hellström dömdes i ungdomen för flera våldsbrott.

Klassikern Buddenbrooks, porrbiografin Sinner takes it all och en faktabok om Jesuitorden. Det är en minst sagt brokig samling titlar som Peter Bernhorn packar ner i bokboxen inför dagens arbetspass på Tidaholmsanstalten. Bara några kilometer bort från Tidaholms stadsbibliotek väntar låntagarna.

Vem kan ha beställt Jesuitboken och porrbio­grafin? Fantasin skenar iväg – polismördaren Jackie Arklöf kanske. Eller Mijailo Mijailovic, han som knivhögg Anna Lindh. Men den största gåtan av alla: vem har beställt nobelpristagaren Thomas Manns familjekrönika från förra sekelskiftet Buddenbrooks?

Peter Bernhorn, som jobbat som fängelsebibliotekarie i över fyra år, varken kan eller får avslöja låntagarnas identiteter.

– Jag vet inte namnet på dem, utan ser bara deras intagningsnummer. I början var jag nyfiken på vad de hade gjort, men det känns bra att inte ha förutfattade meningar.

På Tidaholmsanstalten sitter nära 200 av landets grövsta brottslingar. Peter Bernhorn och hans kollega biblioteksassistenten Ingrid Aaby-Eriksson, som ibland agerar inhoppare, säger att de ser dem som vilka låntagare som helst. Nästan i alla fall.

– Ibland är jag på min vakt. En del ser tuffa ut, men jag har aldrig känt mig hotad. De är sällan negativa till det vi gör, det har bara varit några mindre irritationer när vi har glömt något, säger Peter Bernhorn.

Att han inte är så lättskrämd kan bero på att han jobbade som klienthandläggare inom kriminalvården innan han blev bibliotekarie. Men inte heller Ingrid Aaby-Eriksson känner sig rädd.

– Jag har alltid blivit respekterad. Jag kommer dit för mötet med killarna, det är kul och det är därför jag har valt att hoppa in. Nackdelen är att man är så tunglastad. Det är en otrolig mängd böcker att forsla, säger hon.

De två stora metallboxarna är färdigpackade. Peter Bernhorn greppar en i var hand, axelpartiet blir lätt bananformat när han släpar sig till bilen.

Ingrid Aaby-Eriksson har köpt in en dragväska på hjul, en skotskrutig så kallad dramaten, men Peter Bernhorn vägrar använda den. En man som drar på en tantig pensionärsväska inne på ett av landets tuffaste fängelser – hur skulle det se ut?

– Jag gör det bara inte, säger han med ett avväpnande skratt.

En kvart senare står han vid porttelefonen och annonserar sitt besök. Jobbet som fäng­elsebibliotekarie är på halvtid och anstaltsbiblioteket bemannas två halvdagar i veckan. Denna dag ska Peter Bernhorn träffa tre olika avdelningar, det är ett 20-tal män i varje grupp och de får stanna max tjugo minuter.

– Det är synd att det är så korta möten. Förut fick grupperna stanna en timme, men det har ändrats. En annan nackdel är att biblioteket ligger bredvid träningslokalen. Risken finns att det blir en machogrej, att killarna måste visa varandra att träning är viktigare än litteratur.

Den tunga metallgrinden glider långsamt upp och bilen tillåts passera. Bakom rökfärgade rutor håller vakterna uppsikt över ett antal övervakningsmonitorer. Det är som på en flygplats: tillhörigheterna scannas och alla får passera en metallbåge. Är det verkligen helt omöjligt att forsla in några gram vitt pulver? I författarduon Roslund och Hellströms thriller Tre sekunder smugglar huvudpersonen in knark på ett fängelse med hjälp av biblioteksböcker.

– Det är helt orealistiskt. Det ska jag ta upp med dem om jag möter dem på något författarbesök, säger Peter Bernhorn.

Sammanlagt ska tio låsta portar passeras innan man känner doften av lånebok. På ytan påminner biblioteket om en skolbibbla från 1970-talet. Ingen multimedia, ingen scannings­utrustning. Datorer är förbjudna, det är kartotek som gäller.

Utbudet av böcker på hyllor och i boksnurror framkallar däremot inte några nostalgikänslor. Största fackhyllan är Oe – kriminologi. Här finns titlar som sticker ut: Skånska mord, 221 deckare du bör läsa innan du mördas och Konsten att döda - så skriver du en kriminalroman.

– Visst finns det litteratur som känns tvek­sam, som beskrivningar av kriminella gäng och nazism. Men vi levererar inte allt de önskar. Ibland vänder vi oss till säkerhetsavdelningen som får bestämma. Om någon frågar efter en bok om kampsport som går ut på att döda, då svarar vi att den "inte gick att få tag på".

En typ av böcker som har plockats bort är Polismyndighetens årsbok. Där kunde internerna läsa om sig själva och sina medfångars brott. Inte lämpligt, tyckte säkerhetsavdelningen. Men Peter Bernhorn är noga med att påpeka att även andra kategorier av böcker efterfrågas.

– Vi levererar mycket kurslitteratur, receptböcker och självhjälpsböcker. Deckare är däremot mindre populärt än bland låntagare utanför murarna.

Peter Bernhorn ägnar också mycket tid åt att administrera beställningar på alla tänkbara språk från internationella biblioteket.

– Jag har inga vetenskapliga belägg men det verkar som om klientelet på anstalterna har breddats lite. Förut var det mest hemlösa
suputer, nu möter vi hela spannet från högutbildade akademiker till analfabeter.

Plötslig väller männen in på biblioteket, klädda i svettiga träningskläder.

– Du ville ha böcker om alternativ träning. Jag minns att jag skrev upp det sist och ska titta på det, säger Peter Bernhorn till en av killarna.

Böcker hämtas ut och beställs. Peter Bern­horn antecknar önskemål i rasande fart. En kille lånar boken med titeln 50 seriemördare. En annan vill ställa sig i kö för samma bok.

Dusch och torra kläder lockar och männen lämnar biblioteket lika snabbt som de dök upp. Men en kille i 30-årsåldern dröjer sig kvar.

– Jaha, här har vi Kristin Lavransdotter och Buddenbrooks, säger Peter Bernhorn och skjuter packen med böcker över disken.

Plötsligt har låntagaren till Thomas Manns klassiker fått ett ansikte. Intensivt blå blick. Halvlångt mörkbrunt hår som för tillfället hålls tillbaka av ett svettband. Han kallar sig Lasse.

– Jag läser allt som finns. Kärleksromaner, självbiografier och böcker om träning. Deckare hann jag tröttna på när jag satt häktad.

Från att knappt ha läst något alls har Lasse plötsligt blivit bokslukare. Under sina tre år på anstalten har han hunnit klämma 600 böcker.

– Jag läser både morgon och kväll. Ibland blir det 200 sidor på en dag. Jag läser för att lära mig hur människor fungerar. Olika livsfilosofier. Jag lär mig mycket – både bra och dåligt.

Hur många böcker han kommer att hinna läsa innan han blir fri är oklart.

– Hittills sitter jag på obestämd tid, säger han.

Boktipsen får Lasse genom Peter Bernholm, men också av medfångar.

– Vi är några enstaka på anstalten som tipsar varandra, säger han och plockar upp sin packe med böcker och försvinner.

Trots att fängelsemiljön har blivit vardag för Peter Bernhorn säger han att tisdagarna och onsdagarna är jobbigare än två jobbdagar i det fria.

– Miljön är tuff, attityden från killarna känns tung. Det tär lite på en, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är.

Han återkommer också till att mötena är så enormt hastiga. Det gör det svårt att bedriva ett långsiktigt arbete.

– Jag har naturligtvis önskat att många läste något annat. Fast visst finns det små glädjeämnen i vardagen – som att en kille plötsligt börjar plöja böcker och vill låna Buddenbrooks.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum