×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Borås har svårt att locka läkarsekreterare

2011-09-12, Tidningenvision.se

Det har blivit allt svårare att rekrytera medicinska sekreterare i Västsverige. På Borås lasarett börjar situationen bli akut med mycket övertid och utarbetad personal.

–Vi har stora pensionsavgångar framför oss men när vi söker medicinska sekreterare får vi väldigt få externa sökande, säger Margareta Johnsson, chef på vårdadministrativ service vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, SÄS.

De 300 vårdadministratörerna och medicinska sekreterarna på sjukhuset är anställda på enheten vårdadministrativ service. Bara 14 av dem är mellan 24 och 35 år och under de kommande tio åren kommer hundra att gå i pension.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är situationen också ansträngd. Där väntar omkring 350 pensionsavgångar. Redan i dag finns vakanta tjänster och sjukhuset försöker hitta andra personalkategorier, exempelvis assistenter, som kan utföra de medicinska sekreterarnas arbetsuppgifter.

Gunilla Flodin, vårdadministratör och vice ordförande i Visionsektionen på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, märker att personalen är pressad av personalbristen.

–De får jobba mycket extra och det är svårare att ta ut flextid och semester utanför den ordinarie semesterperioden. Det har blivit tuffare och man hör nästan ingen som pratar med glädje om jobbet längre, säger Gunilla Flodin.

Några medicinska sekreterare tycker att arbetssituationen har blivit så pressad att de har sagt upp sig.

–Jag pratade med en riktigt duktig sekreterare  i går som funderar på att sluta. Hon tycker att hon jobbat och kämpat utan att det har gett något i plånboken, säger Gunilla Flodin.

Gunilla Flodin säger att löneläget också är en viktig orsak till att det är svårt att få tag på personal.

–Ingångslönen är 18 700 kronor, säger hon.

En hård kamp om de medicinska sekreterarna väntar i Västra Götaland. Margareta Johnsson befarar att SÄS kan få svårt i konkurrensen. Den främsta orsaken som hon ser är att Borås inte har någon utbildning för medicinska sekreterare.

–Vi har försökt få hit praktikanter från utbildningarna i Göteborg, Jönköping eller Skövde men eftersom de som studerar inte bor här vill de inte praktisera här heller.

Arbetsgivaren har försökt starta en uppdragsutbildning genom Arbetsförmedlingen som skulle ha startat nu i höst. Men fackförbundet Vision sade nej till utbildningen och arbetsgivaren beslutade att inte starta den.

–Även om vi ser att det är brist vill vi inte förstöra yrkets status. Vi vill ha en utbildning på Yrkeshögskolan som vi tycker att arbetsgivaren skulle ha startat för länge sedan. Den här bristen kunde man ju ha sett för flera år sedan genom att titta på åldersstrukturen, säger Lars Möllberg, ordförande i Visionsektionen på SÄS.

Margareta Johnsson beklagar att utbildningen inte blev av.

–Jag tycker det är sorgligt, det hade varit en möjlighet. Ska vi skapa en ny utbildning kommer det att
ta flera år innan det kommer ut några vårdadministratörer, säger Margareta Johnsson, som fortfarande hoppas på en tillfällig uppdragsutbildning.

Facket tycker också att ingångs­lönerna är alldeles för dåliga, vad säger du om det?

–De är låga, det håller jag med om. Jag hoppas verkligen att vi tillsammans med fackförbundet Vision ska få upp ingångslönerna. Det har vi på vårdadministrativ service jobbat med sedan vi inrättade den här organisationen, säger Margareta Johnsson.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum