×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Administratörer måste jobba hemifrån

2011-09-20, Tidningenvision.se

När landstinget i Karlstad ska flytta in i ett nytt hus kommer ett 90-tal personer att sakna arbetsplats under minst en månad. Många kommer att få arbeta hemifrån.

Fakta

Arbetsgivaren måste se till att arbetsplatsen är ergonomiskt ordnad när det gäller stol och skrivbord och att telefon, dator och internetuppkoppling finns som gör att arbetet kan fungera smidigt.
 

En överenskommelse måste träffas om att arbetstagaren upplåter en yta i hemmet för arbete. Arbetstagaren kan ha rätt till en schablonmässig ersättning för detta.
 

Arbetsgivaren måste se till att arbetsplatsens försäkringar gäller om arbetstagaren blir sjuk eller skadad.
 

Det är viktigt att den som jobbar hemifrån har en kontinuerlig kontakt med arbetsgivaren och arbetskamraterna. Tid behöver avsättas för att diskutera arbetsuppgifter och prioriteringar.
 

Samma arbetstider gäller hemma som på arbetsplatsen, men arbetstagaren måste själv se till att ta rast.
 

Den som inte vill jobba hemifrån kan inte tvingas. Då måste arbetsgivaren ordna en annan arbetsplats.                

Källa: Kjell Svahn, avtalsombudsman på Visions resurscenter för löner och yrkesvillkor. 
 

Landstinget i Värmland ska byta lokaler och samla all sin administration med cirka 330 anställda i ett och samma hus nära Centralsjukhuset i Karlstad. Hyreskontraktet i det nuvarande landstingshuset upphör den 1 november men de nya lokalerna behöver byggas om för att passa verksamheten.

Det gör att 80–90 personer inte kommer att kunna flytta in förrän senast i december. De anställda kan därför komma att behöva arbeta hemifrån.

Flera anställda på landstingshuset som Tidningen Vision har talat med, men som inte vill framträda i tidningen, är missnöjda med att inte ha fått reda på de nya planerna i förväg. Istället har de fått läsa om det i lokalpressen. Även Kerstin Johansson, Visions avdelningsordförande, är överraskad.

–Vi har fått information om att alla inte skulle flytta på samma gång, men det sades att de berörda skulle vara kvar i nuvarande landstingshus tills allt var klart. Sen får vi se det på löpsedeln till tidningen. Det är ju helt förkastligt, säger hon.

Tycker du att det är okej att jobba hemifrån?

–Nej, det tycker inte jag att det är. Ska man låta personalen jobba hem­ifrån ska man förhandla om det. Och några sådana diskussioner har vi överhuvudtaget inte haft.

Kerstin Johansson ser flera problem med att låta anställda arbeta hemifrån.

–Det kan bli problem när det gäller arbetstider, och datasäkerhet. Jag tycker egentligen inte att man ska gå med på att jobba hemifrån.

Varför inte?

–Jag tycker inte att man har skött det på rätt sätt. Har man en arbetsplats tycker jag att man ska jobba där. Vi hanterar så mycket känsliga uppgifter. Vad händer om det sker ett dataintrång när man sitter hemma?

Hon ser även risker för arbetsmiljön. Om hemmet ska vara kontor finns sämre möjligheter till en bra arbetsplats när det gäller skrivbord, stol, datorer och belysning.

Landstingets personalchef Gun­nar Blomquist är ordförande i den styrgrupp som har hand om flytten. Han säger att det redan när beslutet om flytten fattades stod klart att ombyggnadsfasen skulle bli rörig, men att de exakta förutsättningarna inte varit uppenbara då.

–Vi har haft kontinuerliga möten med facket, sen har det varit oklarheter som har klarnat under tiden, säger Gunnar Blomquist.

Enligt honom kan en stor del av de upp till 90 personer som berörs sitta kvar i sina gamla lokaler till det är dags att flytta in. Dessa arbetar i dag inte i det gamla landstingshuset. För de 40–50 personer som återstår kommer flera tillfälliga alternativ att erbjudas och ingen kommer att tvingas till att arbeta hemifrån, försäkrar Gunnar Blomquist. Enligt honom kommer den som hanterar känslig information inte att behöva arbeta utanför landstingshuset.

–Vi är medvetna om att det inte kommer att passa alla att arbeta hemifrån. Vi kommer att prata med alla och de som har ett behov av att sitta i ett arbetsrum kommer att prioriteras, säger han.

Hade det inte varit bättre att vidta åtgärder för att inte riskera att stå utan lokal?

–Vi kunde naturligtvis ha valt att säga upp hyresavtalet senare men det hade blivit en stor merkostnad och vi har försökt att ha en balans.
 
 

Sabina Fabrizi

sabina.fabrizi@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum