×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Visions protest gav medlemmar högre lön

2011-10-28, Tidningenvision.se

Tre medlemmar i Vision i Heby kommun fick lägre löneökningar än sina kollegor som är med i Kommunal. Vision protesterade och har nu fått arbetsgivaren att höja lönerna för medlemmarna.

De tre medlemmarna arbetar som skötare, vårdare och handledare inom handikappomsorgen i Heby kommun. De flesta av deras kolleger är medlemmar i Kommunal som har ett löneavtal som säger att löneökningarna för 2011 ska ligga på 480 kronor i genomsnitt. Varje medlem garanteras en löneökning på minst 100 kronor.

I Visions avtal står det däremot att löneökningarna ska bli minst 1,5 procent i genomsnitt för alla medlemmar i kommunen. Båda avtalen säger dock att alla löner ska förhandlas individuellt och att arbetsprestationen och resultat på jobbet ska avgöra hur stor löneökningen ska bli.

Men så blev det inte på LSS-enheten i Heby. När Visions ombudsman Linda Andersson på förbundets center i Västerås granskade löneökningarna såg hon att hennes medlemmar bara fick lägstanivån 1,5 procent. Hon fick dessutom ett brev som de lönesättande cheferna på LSS-enheten skickat till förvaltningschefen där det framkom att de inte fick ge de tre Vision­medlemmarna på enheten mer än 1,5 procent i löneökning.

–Jag har inga belägg för att Kommunals medlemmar fick mer än Visions, men troligen är det så. Jag tycker i alla fall att det är helt fel att man fokuserar så mycket på det som står i avtalet i stället för att se på de anställdas prestationer och resultat. Alla ska behandlas lika oavsett facktillhörighet, säger hon.

Ulla Reinholdsson, vårdare på Allévägens gruppbostad i Morgon­gåva, känner att hon inte har kunnat påverka sin lön i lönesamtalet och att cheferna alltid säger att det finns ett begränsat utrymme.  

–Kommunals medlemmar har fått bättre i flera år. Trots att vi är på samma arbetsplats, har samma utbildning och gör ett lika bra arbete, säger hon. 

Linda Andersson påtalade för kommunledningen att facktillhörigheten inte får styra löneökningen.

–Vi kom överens om att min tolkning var rätt och att löneöversynen inte blev bra. Efter det höjde arbetsgivaren våra medlemmars löner, säger Linda Andersson.

Mats Jällrud, personalchef i He­by, tycker att de tre medlemmarna egentligen är felorganiserade men vill inte uttala sig om de har missgynnats på grund av sin facktillhörighet.

–Man kan vrida och vända på det här hur mycket som helst men nu valde vi att se det på samma sätt som Vision, att de här personerna inte skulle missgynnas på grund av att de tillhör ett annat fackförbund med ett annat centralt avtal.

Ulla Reinholdsson fick i dagarna beskedet om en extra löneökning. Förutom den tidigare höjningen på 400 kronor får Ulla Reinholdsson ytterligare 240 kronor.

–Det är jättebra, det går i rätt riktning. Det är kanon att Linda har kämpat för oss. Nu kan vi bara hoppas på att lönesamtalen utvecklas till vår fördel nästa gång, säger Ulla Reinholdsson.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum