×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tandsköterskorna rasar mot slopad kursplan

2011-10-28, Tidningenvision.se

Tandsköterskorna har kämpat hårt för en nationell kursplan för tandsköterskeutbildningen. Alla skolor skulle hålla lika hög kvalitet. Men efter bara några år har nu Myndigheten för yrkeshögskolan tagit bort kravet.

- Vi är minst sagt upprörda, ledsna och arga! säger Anna-Maria Lindström, tandsköterska och kliniksamordnare, som varit med och skrivit den nationella kursplanen.
19 andra tandsköterskor vid det stora konferensbordet nickar instämmande. Tandsköterskorna har i dagarna en nätverksträff på Visions förbundshus i Stockholm och högt på dagordningen står utbildningsfrågan.

Under många år har Vision, Svenska Tandsköterskeförbundet, Sveriges Tandläkarförbund och Sveriges Tandhygienistförening kämpat för att få till en enhetlig nationell kursplan för tandsköterskeutbildningarna. 2008 började kursplanen gälla för alla skolor. Tidigare hade tandsköterskeutbildningarna varierat i längd, innehåll och nivå.

- Vi var så glada när det äntligen gick igenom och vi fick till en 1,5-årig utbildning. Hela branschen är enig, alla vill ha kvar den nationella kursplanen. Det här är en katastrof, säger Anna-Maria Lindström.

I slutet av augusti kom plötsligt beskedet att Myndigheten för yrkeshögskolan tagit bort den nationella kursplanen. Anledningen var att myndigheten tolkat en paragraf i för vid mening. Nu myndigheten att man inte kan detaljstyra utbildningens innehåll utan bara om vad studenterna ska kunna vid utbildningens slut.

I en debattartikel i Dagens Samhälle svarar Johan Blom, avdelningschef på myndigheten, på kritiken från organisationerna och menar att de kommer fortsätta bevaka att tandsköterskeutbildningarna håller hög kvalitet.

De olika yrkesorganisationerna och arbetsgivarna, SKL, skriver nu brev till både Myndigheten för yrkeshögskolan och Utbildningsdepartementet för att få till en ändring i förordningen så att myndigheten ska kunna fortsätta kräva kursplaner.

- Vi är oroliga för att det inte ska gå att säkerställa patientsäkerheten om utbildningarna blir olika. Det är också viktigt för arbetsgivare att veta att den anställda har den kompetens som krävs. Vi har fått mer ansvar och det krävs att vi ska ha fler kompetenser än förut när jag utbildade mig. Då är det viktigt att utbildningen lever upp till de kraven, säger Anna-Maria Lindström. 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum