×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Privata försäkringar splittrar TCO-facken

2011-10-12, Tidningenvision.se

Utvecklingen tycks inte gå att stoppa – allt fler svenskar skaffar privata sjukvårdsförsäkringar. Men ska även facket erbjuda en gräddfil till vård? Frågan splittrar både TCO och Vision.

Fakta

Sex Saco-förbund erbjuder i dag medlemmar att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Bland TCO-förbunden finns möjligheten för medlemmar i Lärarförbundet, Finansförbundet och för egenföretagare inom Unionen. Vanligast är försäkringen bland anställda i mindre och medelstora företag. 82 procent av dem som har en privat sjukvårdsförsäkring får den betald av arbetsgivaren.

Trenden är uppenbar. För ett tiotal år sedan hade omkring 100 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. I dag är det, uppskattningsvis, runt 400 000. Under senare år har ökningstakten varit nära 20 procent om året. De flesta erbjuds försäkringen som en löneförmån av sin arbetsgivare men även flera fackförbund har lanserat egna erbjudanden. Senast ut var Lärarförbundet.

– Vi såg ett behov och en viss efterfrågan hos våra medlemmar. Tidigare var det huvudsakligen personer med god ekonomi eller där arbetsgivaren betalade som hade en försäkring. Med vårt erbjudande ger man fler möjlighet att teckna en försäkring, säger Sören Holm, kanslichef på Lärarförbundet.

Lärarförbundets försäkring ger rätt till operation eller specialistläkare inom 20 dagar, men oftast mycket snabbare. Kostnaden är 98–328 kronor i månaden beroende på ålder. Hittills har ett 1 000-tal medlemmar nappat.

Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, ser risker i en utveckling där allt fler svenskar tecknar privata sjukvårdsförsäkringar. Han talar om erfarenheter från utlandet som visar att det brukar driva upp vårdkostnaderna generellt och att försäkringsbolagen tenderar att favorisera unga och hyggligt friska människor.

– Det finns ett moraliskt problem i att lagstiftningen utgår från att man ska ha vård efter behov och att vi parallellt etablerar ett system där man i princip kan köpa sig vård, säger Roger Mörtvik.

Samtidigt finns ingen poäng i att moralisera över att många arbetsgivare vill att deras anställda ska få snabb vård – för att snabbt komma tillbaka till jobbet – det är både rimligt och förståeligt, menar Roger Mörtvik. Men han ser en risk i att fler fackförbund tvingas erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar trots att de egentligen inte vill.

– Ju fler fack som skaffar detta, ju större konkurrensnackdel för de andra, vilket gör utvecklingen självgenererande.

Eva Nordmark, TCO-ordförande och tidigare ordförande i dåvarande SKTF, var en av dem som lyfte diskussionen om privata sjukvårdsförsäkringar i TCO för snart två år sedan.

– Vi tycker att det är viktigt att regeringen nu gör en analys och att det blir en bred diskussion, så att vi inte omedvetet hamnar i en situation vi inte vill ha, säger hon.

Än så länge tror hon inte att explosionen av privata försäkringar hotar kvaliteten på den offentliga vården. Men risken finns, säger Eva Nordmark.

Inom fackförbundet Vision finns i nuläget inga planer på att erbjuda en privat sjukförsäkring. Det saknas medlemstryck, uppger ordföranden Annika Strandhäll. Men frågan har diskuterats både i förbundets styrelse och i vissa lokalavdelningar. Exempelvis i avdelningsstyrelsen i Göteborg stad.

Ordföranden Marcus Gustafsson är själv "fruktansvärt ambivalent". Å ena sidan kan en försäkring vara till nytta för medlemmarna, vilket är ett fackförbunds uppgift. Å andra sidan finns hoten mot den offentligt finansierade vården om de privata sjukvårdsförsäkringarna fortsätter att växa i antal.

– Erbjuder vi privata sjukvårdsförsäkringar kommer vi heller inte undan att vi bidrar till en sjukvård där det blir klasskillnader, säger Marcus Gustafsson.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum