×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Olika a-kasseavgifter påverkar inte lönerna

2011-10-10, Tidningenvision.se

Det hårt kritiserade systemet med olika avgifter till a-kassan som alliansregeringen införde 2008 fungerar inte. Det anser fack och arbetsgivare i en undersökning som fackförbundet Unionen gjort.

Sommaren 2008 införde regeringen en arbetslöshetsavgift som a-kassorna tar ut av medlemmarna och betalar in till staten. Avgiften bestäms av hur mycket ersättning a-kassan betalar ut till sina arbetslösa medlemmar. Högre arbetslöshet ger alltså högre medlemsavgift.

Tanken med de differentierade avgifterna är att fack och arbetsgivare ska ta större ansvar för lönebildningen. Om lönerna hålls ned ska arbetslösheten i branschen minska. Löneökningarna blir mindre men medlemmarna kompenseras genom att avgiften till a-kassan också blir lägre när färre är arbetslösa.

Men en majoritet av förhandlingscheferna och avtalssekreterarna i fackförbund och arbetsgivarorganisationer tycker inte att modellen fungerar i praktiken. Det visar en intervjundersökning som Unionen låtit göra.

Två av tre svarande anger att a-kasseavgiften inte har någon betydelse alls när man sätter sina avtalskrav. De som svarat att avgiften trots allt har någon betydelse för avtalskraven menar att de snarare kompenserat de höga a-kasseavgifterna med ökade lönekrav.

Ingen av de svarande tror att lägre lönekrav kan ge lägre arbetslöshet och därmed lägre avgift till a-kassan. Ett svar lydde: ”När vi fastställer avtalskraven gör vi det utifrån vilket löneutrymme det finns i företagen, produktivitet och priser – det har inget med a-kasseavgiften att göra”.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert anser också att de differentierade avgifterna är orättvisa.

– Problemet är att nu kan två personer på samma kontor med i princip samma arbetsuppgifter, betala helt olika för sin trygghet bara på grund av att de tillhör olika a-kassor. Det är inte rimligt, säger han i ett pressmeddelande.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum