×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nio av tio gamla får i sig för lite mat

2011-10-24, Tidningenvision.se

Nio av tio personer som bor på äldreboenden i Uppsala är undernärda eller ligger i riskzonen. Det visar en studie från Uppsala universitet.

– I många fall finns naturliga orsaker som sjukdomar, i andra fall går det att sätta in åtgärder för att förbättra situationen, säger Anja Saletti, dietist vid Institutionen för vårdvetenskap, till Upsala nya tidning.

I undersökningen där 172 äldre deltog var 30 procent undernärda, drygt 60 procent låg i riskzonen. Bara sju procent var välnärda men enligt forskarna finns det en rad naturliga förklaringar. Flera av de undernärda var svårt sjuka vilket kan innebära minskad aptit och att kroppen har svårt att ta upp näring.

– Problemet är mycket komplext. Att äldre inte äter ordentligt kan också bero på att de har protes och svårt att tugga, att de är demenssjuka och glömmer att äta, eller att de kommer från en annan kultur och inte är vana vid den svenska maten, säger Johanna Törmä, doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, till UNT.

Forskarna tror att andelen undernärda skulle kunna minska om de äldre tillfrågas om vad de vill äta, om de får välja tider de själva väljer och om maten serveras i en trivsam miljö. Andra åtgärder kan vara allt från näringsberikad mat till att personalen ges tillräckligt med tid för matning.

– Rent ekonomiskt skulle det löna sig att sätta in åtgärder eftersom undernäring ökar antalet fallolyckor och liggsår, säger Saletti.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum