×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Med uppdrag att snåla

2011-10-10, Tidningenvision.se

Klimatsmarta hus, skrotade oljepannor och avancerade styrsystem. Kopparstaden i Falun är ett av de bostadsbolag som satsar hårt på att dra ned energiförbrukningen och minska utsläppen. Driftchef Kenneth Ahlström leder jakten på kilowattimmar och koldioxid.

Fakta

Ålder: 50 år. Gör: Driftchef på Kopparstaden, Faluns kommunala bostadsbolag. Lön: 38 000 kronor i månaden. Bor: I Grycksbo. Familj: Ensamstående, två söner 16 och 18 år. Intressen: Har tävlat i veteranmotocross i tolv år. Debuterade i landslaget vid lag-VM i Holland 24 september.

För ett otränat öga ser hyreshuset på Jungfruvägen ut som alla andra i området: En tvåvåningslänga med uteplatser i markplanet.

Men så pekar Kenneth Ahlström på två smala lodräta utbyggnader i träpanelen och ytterligare en inbyggd kanal som löper längs takfoten. Vad döljer sig?

Ett stort ventilationsaggregat inne på vinden ger svaret. Det är systemet för värmeväxling: i stället för att skicka ut den uppvärmda luften från lägenheterna till kråkorna tar man tillvara energin och kan via ventilationsrören på utsidan blåsa in varmluft i lägenheterna.

Tekniken är väl beprövad. Det speciella med detta hus som nu drar 25 procent mindre energi är att ombyggnaden gjorts utan större ingrepp.

– Vi gjorde om ventilation i alla husets tio lägenheter utan att behöva borra genom bjälklagen, laga några tak eller tapetsera om. Ingen har gjort så förut. Det här var ett projekt som engagerade hela personalen. Kul, säger Kenneth Ahlström.

Några kvarter bort ligger ett annat exempel på nytänkande. Ett nedbrunnet hus har ersatts med ett nybyggt som ser likadant ut. Skillnaden är dubbelt så tjock isolering, treglasfönster och en värmepump som förvandlar spillvärme i luften till varmvatten i kranarna.

– Det här är jätteintressant projekt där vi jämför med de andra husen och se vilken effekt isolering har. Det går att göra hur mycket beräkningar som helst om energibesparing. Men det är först när man testar i verkligheten som man ser resultatet, säger Kenneth Ahlström.

Och resultatet hittills är att Kopparstaden på 20 år har minskat energiförbrukningen med 30 procent, och genom övergång till fjärrvärme kraftig dragit ned elberoendet. Enligt deras egna beräkningar motsvarar den minskade elförbrukningen 700 dammsugare som går dygnet runt eller energin som behövs för att baka tolv miljoner sockerkakor.

Men målet är att nå ännu längre. Tillsammans med ett hundratal andra allmännyttiga bostadsföretag i Sverige har man föresatt sig att minska energianvändningen med 20 procent mellan 2007 och 2016. För Kopparstaden betyder det att mer än tio miljoner kilowattimmar ska kapas de närmaste åren.

Inte helt lätt när man redan har betat av några av de åtgärder som ger störst effekt. Det datoriserade styrsystemet som i realtid övervakar förbrukningen i varenda fastighet är på plats. På huvudkontoret går larmet direkt om till exempel vattenförbrukningen ökar någonstans och indikerar en misstänkt läcka. Och konverteringen från elvärme till fjärrvärme.

– Visst är det tuffare för oss som hållit på så länge. Och de enklare åtgärderna som att isolera vindar och byta till energisnåla tvättmaskiner gjordes för många år sedan, säger Kenneth Ahlström.

Han har själv varit med på i stort sett hela resan. Han började på Kopparstaden som vaktmästare för 30 år sedan och avancerade till områdeschef på 1990-talet.

– Då var läget annorlunda. Vi hade 800 tomma lägenheter och var helt enkelt tvungna att dra ned på alla kostnader. Det var då vi började med att till exempel installera motorvärmare med timers och byta ut maskinerna i tvättstugorna.

Kenneth Ahlström var därefter borta från bolaget några år, startade eget fastighetsbolag med flera hyreshus där han skötte allt från trappstädning till kontraktsskrivande. Men i mitten av 2000-talet återvände han till Kopparstaden och tog för ett par år sedan över jobbet som driftchef. Med huvuduppgift just att minska energiåtgången.

Närmast på programmet står utbildning av personalen som bland annat ska få lära sig se tecken på energiläckor. I pipeline ligger också att ersätta all utebelysning med energisnåla lampor. Plus att man just nu bygger Sveriges nordligaste passivhus och fortsätter att testa tekniska lösningar.

I ärlighetens namn går inte allt som på räls. Förra året medförde den långa och kalla vintern att förbrukningen av både el och uppvärmningsenergi ökade. Och även om det går bättre i år utmärker sig inte Kopparstaden i jämförelse med andra bostadsbolag.

– Vi är ingen stjärna i klassen, men det handlar inte bara om att jaga kilowattimmar, säger Kenneth Ahlström och betonar att Kopparstadens fjärrvärme produceras med biobränsle, samt att oljepannorna skrotats och ersatts med egna vindkraftverk.

När det gäller koldioxidutsläpp ligger Kopparstaden långt under rikssnittet.

– Jag retar mig att på att debatten om energibesparing handlar mer om kilowattimmar än om koldioxid. Vad är det för mening att byta till fjärrvärme om den produceras med fossila bränslen? Det är bra att spara resurser, men bakgrunden till att vi ska minska energianvändningen är ju främst att bromsa den globala uppvärmningen.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum