×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommuncheferna byts ut på löpande band

2011-10-13, Tidningenvision.se

Över 70 av landets kommuner har bytt ut sin högsta chef sedan valet 2010. Tidigare år har antalet legat mellan 30 och 40. Allt tätare chefsbyten leder till stora påfrestningar på personalen.

Fakta

Antal byten sedan september 2006

Övertorneå 6
Åtvidaberg 3
Vallentuna 3
Sorsele 3
Norrtälje 3
Kristianstad 3
Berg 3

De chefer som suttit längst

Pär Fransson, Ydre, sedan 1984
Lars-Göran Magnusson, Gnosjö, sedan 1987
Kenth Lindström, Lidköping, sedan 1987
Staffan Mood, Norberg, sedan 1988
Gert Norell, Vara, sedan 1991

Omsättningen på kommunchefer är större än någonsin och trenden går tydligt mot att byte sker allt oftare. Det visar undersökningen som Tidningen Vision har gjort.

Under de senaste fem åren har 179 av de 250 kommunerna som svarat, eller sju av tio, bytt ut sin högsta chef minst en gång. Över 40 har bytt två eller flera gånger.

– Det är en stigande trend. 1990 byttes 18 kommunchefer ut, säger Rolf Solli, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, som har studerat kommunchefer under flera år.

Enligt Rolf Solli finns tre orsaker till att kommuncheferna slutar. En är att de helt enkelt börjar bli gamla och går i pension, en annan är att det skär sig mellan politiker eller andra tjänstemän. I vissa fall kan det leda till djupa konflikter.

– Det är klassiska samarbetsproblem. Det finns kommuner där man nära nog kan vinna valet på att gå ut med att man ska sparka kommunchefen, säger Rolf Solli.

En tredje är att kommunchefen helt enkelt tröttnar på att än en gång genomföra stora förändringar efter ett maktskifte.

– När alla politiker byts ut vet man att man har en ny omorganisationsprocess framför sig. Då säger en del "nu får det vara nog. Nu vill jag göra något annat i stället".

Tidningen Visions undersökning visar att hälften av kommuncheferna som slutat sedan valet 2010 sade upp sig frivilligt och gick till ett annat jobb. Drygt var fjärde, 28 procent, gick i pension. Drygt var femte, 22 procent, tvingades sluta efter en öppen konflikt med politiker eller tjänstemän. Men även bland dem som slutade frivilligt kan det ofta vara konflikter eller missnöje med jobbet som ligger bakom.

Många som bytte jobb gick till ett nytt kommunchefsjobb i en annan kommun. Det gäller även flera av dem som tvingades sluta efter en konflikt.

– Förr var man bannlyst för resten av livet om man fick sparken, men nu är det inte så längre. Det är som med fotbollstränare, alla vet att konflikterna ofta beror på personkemi, säger Rolf Solli.

Varför har det blivit vanligare att kommuncheferna byts ut?

– Jag tror det beror på att kommuner och andra offentliga organisationer blivit mer företagslika. I företagen byter man ju vd ofta. För 35 år sedan var det otänkbart att bli utbytt för att man var allmänt oduglig, då skulle man stjäla eller ha jätte­stora problem.

Rolf Solli säger också att alla organisationer har ett offerbehov om något går snett.

– Det har vi haft sedan vikingatiden och ännu längre tillbaka. Var det missväxt i sju år dränkte man kungen. Nu ger man någon sparken i stället, så kan man börja om från början och glömma problemen.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har noterat den ökande omsättningen på toppchefer.

– Det är ett väldigt speciellt jobb som kräver att ett förtroendefullt samarbete mellan kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande fungerar. Får man inte till det kan det leda till att kommundirektören får sluta, säger Caroline Olsson, ledarskapsstrateg på SKL.

Just chefsfrågan och samspelet mellan toppcheferna och politikerna är en prioriterad fråga på SKL. Bland annat undersöker SKL om det i kommunallagen behöver tydliggöras vem som har ansvar för vad.

– Lagen är skriven för en annan tid och allt ansvar ligger formellt på politikerna. De kan inte delegera till tjänstemännen men måste ändå göra det i praktiken. Lagen behöver förbättras så att den ger ett tydligare underlag för en ansvarsfördelning mellan politiker och chefer, säger Caroline Olsson.

SKL ska även samla erfarenheter och goda exempel på hur ett bra samarbete ser ut och vad som krävs för att det ska fungera.

Har det blivit tuffare att vara kommunchef?

– Ja, kravet på att toppchefer ska leverera är hårdare överhuvudtaget och det gäller även kommunchefer. Det är tuffare krav på kvalitet, ekonomi och effektivitet.

Är det oroande?

– Vi tar det här på allvar och det är därför vi nu jobbar för att få till goda förutsättningar så att samspelet mellan toppchefer och politiker ska fungera så bra som möjligt, säger Caroline Olsson.


Fotnot: Vi har via e-post frågat samtliga kommuner om och när de har bytt kommunchef från och med september 2006 fram till i dag. Vi frågade också dem som inte bytt chef under perioden om hur länge nuvarande kommunchef suttit på posten.
Vi har också, via lokala medier, kommuners hemsidor och intervjuer, tagit reda på varför de som bytts ut under senaste året slutade. Dessa har delats in i grupper som slutat frivilligt, slutat efter konflikt eller gått i pension.
Vi har fått svar från 250 av 290 kommuner.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum