×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommunanställda ska få högre pensioner

2011-10-14, Tidningenvision.se

Omkring 1,1 miljoner kommun- och landstingsanställda kommmer att få högre pensioner. Det blir effekten när fack och arbetsgivare skärper kraven på försäkrings- och fondbolagens avgifter.

Fakta

Följande bolag kommer att vara valbara för den kollektivavtalade pensionen, KAP-KL:

• AMF Pensionsförsäkring AB
• Danica Pension Försäkringsaktiebolag
• Folksam Fondförsäkringsaktiebolag
• Folksam LO Fondförsäkringsaktiebolag
• Folksam ömsesidig livförsäkring
• Fondförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv
• Försäkringsaktiebolaget Avanza Pension
• Handelsbanken Liv Försäkrings­aktiebolag
• KPA Pensionsförsäkring AB
• Länsförsäkringar Fondliv AB
• Nordea Livförsäkring Sverige AB
• Nordnet Pensionsförsäkring AB
• SPP Liv Fondförsäkring AB
• SPP Livförsäkring AB
• Swedbank Försäkring AB

– Nu har vi ställt maxkrav på hur höga avgifter försäkringsbolagen får ta ut och när avgifterna sänks blir det ju mer pension kvar, säger Åsa Forsberg som jobbar med pensionsfrågor på Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR.

Alla kommun- och landstingsanställda har en avgiftsbestämd tjänste­pension där arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av lönen. Varje anställd får själv välja vilken förvaltare man vill ha.

– Tidigare har kraven på försäkrings- och fondbolagen som vill vara med och erbjuda de anställda pensionsförvaltning varit ganska lågt ställda, säger Åsa Forsberg.

Under ett halvår har den fackliga förhandlingsorganisationen OFR, där bland andra Vision ingår, förhandlat med arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting om nya maxgränser för avgifterna som gäller från och med 2012.

Men kraven på de lägre avgifterna gäller inte bara framåt i tiden. Anställda i kommuner och landsting har kunnat välja placering sedan 1998 och många har redan mycket pengar intjänade i olika fonder. Även på de pengarna måste bolagen sänka avgifterna, men det gäller inte förrän efter 2014. Då kommer alla sparare dessutom att få rätt att flytta sina pengar mellan olika försäkringsbolag, något man bara delvis får göra i dag.

– Bolagen har också tagit ut avgifter på olika sätt och därför har det varit väldigt svårt att jämföra. Nu har vi sagt att alla måste ta ut avgifter på samma sätt, vilket innebär att det blir mycket lättare att jämföra avgifterna. Öppenheten och jämförbarheten är jätteviktig, säger Åsa Forsberg.

De som sedan tidigare har valt ett bolag som även nu finns med som ett valbart alternativ behöver inte välja om utan får automatiskt de nya, lägre avgifterna. De som tidigare valt ett bolag som inte längre finns med måste däremot välja en ny förvaltare. De kommer att få ett omvalspaket som skickas ut i december.

Parterna håller också på att ta fram en webbsida alla kan gå in och se betyg och genomsnittlig avkastning på de olika försäkringsprodukterna och exakt vilka avgifter bolagen tar ut. Den ska vara klar i november.

– Där ska man kunna få information så att man kan göra ett jämförbart val, Det ska bli mer jämförbart, mer öppet och bättre konkurrens mellan bolagen, säger Åsa Forsberg.

Privat och statligt anställda har redan fått lägre avgifter. De kommun- och landstingsanställda är sist ut på marknaden.

– Det beror helt enkelt på att vi är två parter. Arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting måste ju också vilja vara med och nu ville de det.

Hur mycket kommer pensionerna att öka?

– Det är för tidigt att säga. Men om man ser efter de nya maxnivåerna så kommer det att bli kraftiga sänkningar av bolagens avgifter, säger Åsa Forsberg.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum