×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Jag borde ha betalt för att läsa”

2011-10-25, Tidningenvision.se

All bibliotekspersonal bör ha två timmar schemalagd lästid i veckan. Det anser vuxenbibliotekarien Anna Jonsson i Göteborg. Hon har hittills inte fått gehör för frågan på sin arbetsplats.

Det är måndagskväll på Gamle­stadens bibliotek och dags för feministisk bokcirkel. Anna Jonsson leder diskussionerna om 70-talsklassikern Kvinnorummet av Marilyn French, en 450-sidorsbok som tog ett antal timmar av hennes helg i anspråk.

– Jag satt och läste fastän jag egentligen hade velat ha helgledigt. Jag hade hellre övningskört eller umgåtts med kompisar, säger hon.

Anna Jonsson och hennes kolleger tillhör den stora grupp bibliotekspersonal som inte har någon bestämd tid avsatt till att läsa i tjänsten. Tidningen Visions enkät visar att en majoritet av bibliotekarierna känner sig tvungna att läsa i jobbsyfte på obetald tid.

Eftersom Gamlestans bibliotek driver en blogg där böcker recenseras ägnar Anna Jonsson mycket fritid åt jobbläsning.

– Det ökar min stress på fritiden och det blir svårare att koppla bort jobbet. När jag läser i jobbsyfte känns det som jag borde ha tid och betalt för det, säger hon.

För förberedelserna inför bokcirkeln tar hon dock ut viss ledig tid i kompensation.

– Jag kan ta ut en dag någon gång. Egentligen har jag lagt ner mer tid och är generös mot arbetsgivaren.

Hon försöker bli bättre på att plocka ut den tid som förberedelserna faktiskt tar, men bär på en känsla av att läsandet inte är högprioriterat.

– Det är konstigt att man inte värderar läsning som något viktigt på en arbetsplats där man jobbar med böcker.

I dag är det bara barn- och ungdomsbibliotekarier som har lästid. Både Anna Jonsson och kollegan Per Nilsson tycker att all personal borde ha två timmars lästid per vecka, oberoende av arbetsuppgifter.

– Det är en principfråga. Nu utgår man från att vi ska ägna fritiden åt läsning. Så borde det inte vara. Det krävs ju i yrket att man ska känna till litteratur. Det är stor skillnad på att nöjesläsa och på att läsa analyserande med siktet inställt på jobb, säger Per Nilsson.

Anna Jonsson har försökt att driva frågan om schemalagd lästid.

– Jag har tagit upp frågan på ett personalmöte. Vår förra chef sa att det inte var aktuellt med schemalagd lästid. Jag ska ta upp det igen på mitt utvecklingssamtal med min nuvarande chef. Men det är svårt att få gensvar för frågan, därför skulle det vara skönt om facket drev den. Det handlar ju om obetalt arbete.

Kan du tänka dig att börja "lässtrejka" på fritiden?

– Nej. Då skulle jag känna mig otillräcklig när jag möter låntagare. Det skulle kännas oproffsigt. Jag vill kunna göra ett gott jobb.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum