×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Genusperspektiv sänkte sjukfrånvaron

2011-10-28, Tidningenvision.se

Krokoms kommun i Jämtland hade bland de högsta sjuk­siffrorna i landet. Ruth Norling är en av de anställda som i dag är påtagligt friskare. Mycket på grund av ett nytt genus­perspektiv.

I sjukskrivningsstatistiken från 2006 placerar sig några jämtländska kommuner i Sverige­topp. Krokom var en av dem. När kommunen tittade mer noggrant på de långtidssjukskrivna visade det sig att hela 93 procent var kvinnor.

Den stora överraskningen kom dock när man inom ett EU-finansierat projekt för förändrad företagshälsovård granskade vilket stöd de långtidssjukskrivna fått. Bland annat visade det sig att varannan långtidssjukskriven man hade fått gå ett påkostat rehabiliteringsprogram. Bland kvinnorna hade bara var sjunde fått samma möjlighet.

Chefer i kommunen kunde också be om stöd från kommunens arbetsmiljökonsult när man hade rehabiliteringssamtal med sjukskrivna. En granskning där visade att arbetsmiljökonsulten varit engagerad i 70 procent av de sjukskrivna männen, men bara 27 procent av kvinnorna.

–Man formas av de strukturer som finns i samhället, att män prioriteras högre än kvinnor, utan att vi är medvetna om det. Det gäller även i arbetet med rehabiliteringar, arbetsmiljö och hälsa, säger projektledaren Agneta Sunder.

Krokoms svar var ett målmedvetet arbete med att föra in ett genusperspektiv vid sjukskrivningar. När företagshälsovården upphandlades ställde kommunen krav på kunskap om genus – ett upphandlingskrav som många andra kommuner visat intresse för.

Även en tjänst för samordning av företagshälsovårdens arbete i kommunen har inrättats. Det har också hållits chefsutbildningar och varje arbetsplats ska utse hälsoombud, som får lägga fyra arbetstimmar i månaden på sin uppgift.
Arbetet tycks ha haft effekt. 2007 hade kvinnorna 11,9 procents sjukfrånvaro mot männens 5, 8 procent. I dag är skillnaden mellan könen avsevärt lägre, 2,7 procentenheter.

En av dem som fått stöd genom projektet är administratören Ruth Norling. Hon är en av 29 anställda med tidsbegränsad sjukpenning som deltagit i ett särskilt rehabprogram.

Efter en hjärntumör 2002 var Ruth Norling sjukskriven i 3,5 år. Därefter har hon arbetat först 50 procent, därefter 75 procent. Hon har dock dragits med återkommande huvudvärk och trötthet. I rehabprogrammet har hon stöttats av en sjukgymnast, en psykolog och en ergonom.

–Jag har fått bättre självkännedom och blivit bättre på att tänka på hur jag ska sköta min hälsa, säger Ruth Norling.

Hon uppskattar också att kommunen satt fokus på könsskillnaderna.

–Det är bra att projektet synliggjort genusproblemen för både anställda och chefer, säger hon.

2006 hade Krokom totalt 11,3 procents sjukfrånvaro, 2010 var det 6,9 procent.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum