×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Färre kartlägger löner efter lagändring

2011-10-31, Tidningenvision.se

Antalet arbetsgivare som gör lönekartläggningar har minskat betydligt sedan lagen ändrades till att de bara måste genomföras vart tredje år.

Att göra lönekartläggningar har varit obligatoriskt sedan 1994 då det skrevs in i jämställdhetslagen. Fram till 2009 skulle lönekartläggningarna göras varje år men nu har kravet lättats till vart tredje år eftersom regeringen ville minska administrationen för arbetsgivarna.

Rapporten som fackförbundet Unionen presenterade i dag är en uppföljning på tidigare undersökningar som gjordes 2009 och 2010. Resultatet visar att antalet företag som genomför lönekartläggning varje år minskat från 53 procent till 40 procent.

Nästan hälften av tusen fackklubbar som svarat på enkäten uppger att deras företag inte gjort någon lönekartläggning alls de senaste tre åren.

Undersökningen visar också kartläggningar kan avslöja osakliga löneskillnader. 42 procent av de arbetsplatser som gjort kartläggning hittade också skillnader i löner som berodde på kön.

– Bara om man letar efter osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor har man möjlighet finna dem och rätta till problemet. Därför kräver Unionen årliga lönegranskningar, säger Unionens samhällspolitiske chef Mats Engström, i ett pressmeddelande.

I januari gjorde SKTF-tidningen, föregångaren till Tidningen Vision, en liknande undersökning. Den visade samma trend. När det var obligatoriskt varje år gjorde 80 procent av kommunerna lönekartläggningar. Förra året var andelen nere i 40 procent.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum