×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bygger bort arbetslösheten

2011-10-11, Tidningenvision.se

Byggföretaget Telge Peab i Södertälje skiljer sig från andra. Här anställer man nästan enbart arbetslösa flyktingar och personer med försörjningsstöd. Bakom idén ligger förre kommunalrådet Anders Lago (S).

Fakta

• Södertälje kommun är, genom Telgekoncernen, delägare i sju olika företag tillsammans med privata aktörer.

• I Telgekoncernen ingår också elva dotterbolag som är helägda av Södertälje kommun.

• Alla bolag, helägda som delägda, utgår från den så kallade Telgemodellen, som innebär att "kommunen söker affärsmässiga lösningar på angelägna samhällsproblem".

I Södertälje kommun är 5 500 personer arbetslösa, varav ungefär hälften lever på försörjningsstöd. Och två tredjedelar av alla arbetslösa har utländsk bakgrund.

– Den stora flyktinginvandringen till Södertälje är skälet till att vi startade Telge Peab. Under en tioårsperiod har bland annat 7 000 irakier kommit hit, till en kommun med 85 000 invånare. Så vi har tvingats att tänka i helt nya banor för att få folk i jobb, säger Anders Lago, ordförande i Telge Peab, och fram till i våras Södertäljes starke man.

Han är en av hjärnorna bakom byggföretaget, som ägs ungefär till 49 procent av Södertälje kommun och resten av det privata bygg­bolaget Peab.

Samarbetet med Peab är varken Södertälje kommuns första eller sista flirt med näringslivet. 2009 startade kommunen en arbetsförmedling ihop med bemanningsföretaget Manpower, där mellan 60 och 70 procent av de inskrivna har fått fast jobb sedan starten. Och tillsammans med ett flertal olika privata företag bildades i år Telge Tillväxt, ett treårigt projekt med syfte att minska ungdomsarbetslösheten.

– Det är viktigt att kommunen har samarbeten som är kommersiella för att bolag ska kunna vara långsiktiga. Dessutom kostar de inte skattebetalarna en enda krona, säger Anders Lago.

Telge Peab har alltså också bildats för att få fler, framförallt invandrare, i arbete, samtidigt som företaget ska förbättra bostadsmarknaden i kommunen där 26 000 står i kö för en ny bostad. Branschen är dessutom i behov av arbetskraft.

– Men det ställs hårda krav på dem som vill jobba i de stora byggföretagen, och det stänger ute många från arbetsmarknaden, trots att de har byggerfarenhet från andra länder, säger Anders Lago.

Anders Lago jämför Telge Peab med gamla tiders lärlingsbyggen. Bolaget har i dag 21 fast anställda byggjobbare, varav fyra är yrkeskunniga från Peab som ser till att kvaliteten hålls. De fungerar också som handledare åt övriga 17, som har fått gå en ettårig byggutbildning. Men det är inte tal om praktikantlöner, utan personalen har avtalsenliga löner, som i byggsektorn baseras på utbildningsnivå.

– Några av de anställda har som byggbakgrund bara varit hantlangare eller sopat på byggen. Därför ligger lönerna förstås lägre ner på skalan, säger Anders Lago.

Att det blev just Peab som tillfrågades om att samarbeta med kommunen, säger Anders Lago beror på att Peab tidigare har visat sig vara duktigt på att utbilda personal. Samtidigt välkomnar han andra byggbolag att samarbeta, och avslöjar att kommunen har fått inviter.

Att Peab nappade på förslaget var självklart.

– Det var bara konstigt att vi inte hade kommit på idén själva tidigare. Det hade varit mer ekonomiskt lönsamt om vi inte hade behövt dela på vinsten, säger operative chefen Gerry Åkerström och skrattar.

Telge Peab får rekryterings- och anställningsstöd från Arbets­förmedlingen, och går med plus två år efter starten. Men något gigantiskt överskott är det inte fråga om.

– Vinsten räknas inte bara i pengar, utan det handlar om att Peab vill visa sin goodwill också, säger Gerry Åkerström mer allvarsamt.

Men Anders Lago hoppas och tror att nästa byggprojekt visar ett resultat som är några miljoner bättre.

Just nu bygger Telge Peab 78 lägenheter intill Södertälje sjukhus, som antas bli klara till årsskiftet. Högst upp i huset, på tolfte våningen, är utsikten milsvid. Att luta sig mot de tillfälliga balkongräckena lockar inte.

– Det är ingen fara. Det är bara två personer som har ramlat ner än så länge.

Platschefen Thomas Berglund, som visar oss runt på byggarbetsplatsen, skojar förstås. Säkerheten på bygget är prio ett.

– Här är vi nog snarare extra noga, eftersom alla inte är så vana vid säkerhetstänket.

Och det verkar de anställda tycka är rätt skönt. Yosef Istefan, som håller på att skruva fast gipsskivor till en mellanvägg, jämför med jobbet som byggnadsarbetare i Irak för ett antal år sedan.

– Det finns egentligen inga likheter mellan byggena i Irak och Sverige. Däremot är den största skillnaden hur man jobbar med säkerheten. Det finns till exempel inga skyddsräcken i Irak, berättar Yosef Istefan.

Han har bott i Sverige i sex år, och har haft en del andra jobb i landet.

– Men på Telge Peab lär jag mig nya grejer varje dag. Om jag gör fel här så får jag göra om tills det blir rätt, även om det tar mycket längre tid än om någon annan skulle ta över, säger Yosef Istefan medan han snabbt och självklart skruvar fast ännu en gipsskiva.

Hans kollega, Issak George, kom till Sverige från Syrien för tio år sedan, fick uppehållstillstånd för fyra år sedan och har varit utan arbete lika länge, trots att han har 25 års erfarenhet som snickare i sitt hemland.

– Jag har sökt massor av andra jobb tidigare och är jätteglad att jag fick det här, säger Issak George, som menar att det är mer lättjobbat i Sverige, eftersom allt material kommer färdigt till bygget, medan man i Syrien tillverkar dörrar och skåp på plats.

Även om Telge Peab låter lite som ett underverk, så finns det förstås nackdelar också. Att ratta ett bygge där inte alla har en gedigen utbildning och erfarenhet är annorlunda.

– Alla har en otrolig vilja att jobba, men inte alltid de rätta kunskaperna. Så det tar tid innan de lär sig rutinerna och får upp farten, säger Gerry Åkerström, som bekräftar att bygget av bostäder därför går långsammare än det skulle ha gjort vid ett "vanligt" bygge.

Både han och Thomas Berglund skulle gärna se att fördelningen mellan handledare och oerfarna byggare blir jämnare till nästa byggprojekt. TelgePeab börjar bygga 300 lägenheter intill Södertäljeån till våren, och därefter är ytterligare två bostadsprojekt planerade.

– Då kommer en del av dem som är "lärlingar" nu att kunna vara handledare, försäkrar Anders Lago, och fortsätter:

– Tanken är också att de som jobbar hos oss ska få så mycket erfarenhet och kunskap att de kan gå vidare till andra byggföretag så småningom, och då kan vi anställa andra arbetslösa till Telge Peab.

Anders Lago är, sedan han avgick som politiker, även styrelseordförande i HSB:s riksförbund, som ju arbetar med bostadsrätter. Men han ser inget problem med att Telge Peab också bygger bostadsrätter.

– Det är för att vi skulle ha råd att komma i gång med bolagets första bygge. Nästa projekt blir troligtvis en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.

Anders Lago berättar att ett tiotal andra kommuner hört av sig och kommit på studiebesök för att få veta mer om det speciella samarbetet mellan Södertälje kommun och Peab.

– Det har både varit kommuner som tar emot många flyktingar, som Malmö, men också kommuner som Nacka, Örebro och Emmaboda. Men ingen har kommit till skott än.

Att vända en skyhög arbetslöshet och minska bostadsbristen går förstås inte över en natt. Men Södertälje kommun har hittat en väg som fått mörka siffror att åtminstone ljusna.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum