×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bibliotekarier utan tid för läsning

2011-10-26, Tidningenvision.se

Vissa bibliotekarier har upp till fyra timmar i veckan för att förbereda bokprat medan andra måste läsa på fritiden. 60 procent av bibliotekarierna i Tidningen Visions undersökning plöjer böcker i jobbsyfte utan att få betalt.

Fakta

37% Schemalagd lästid för all personal eller vissa.

38 % Lästid för efter behov.

25 % Ingen lästid.

136 bibliotekschefer svarade på enkäten om personalen har lästid.

Att bibliotekarier får ägna arbetstid åt att läsa in litteratur är långt ifrån självklart. På en del bibliotek får personalen ingen lästid alls, medan andra har schemalagd lästid på upp till fyra timmar per vecka. Det visar en enkät till bibliotekschefer som Tidningen Vision har gjort.

37 procent av de 136 bibliotekschefer som svarat uppger att man har reglerat vilka som ska ha lästtid och hur stor del av arbetstiden det ska vara. På de övriga biblioteken har personalen antingen ingen lästid alls, eller så får de tid efter behov.

En vanlig lösning är att vissa anställda, framför allt barnbibliotekarierna har en överenskommelse om viss tid avsatt till inläsning – i till exempel Bjuv, Knivsta och Norrköping är det två timmar per vecka och i Säter är det max fyra timmar.

Krokom är också ett av de bibliotek som har förhållandevis mycket lästid. Där får barnbibliotekarien och filialbibliotekarierna använda 10 procent av arbetstiden, i snitt cirka tre timmar i veckan, till att läsa på för att förbereda bokprat.

– Den tiden är nödvändig. Jag ser det som en kompetensutveckling för att de ska kunna prata om böcker med lärare, elever och låntagare, säger bibliotekschef Eva Fresk.

Men trots det vet hon att personalen också läser på fritiden. Andra bibliotekschefer ger samma bild, och i flera kommuner tas det mer eller mindre för givet att bibliotekspersonal är så intresserade av böcker att man inför bokprat läser utanför arbetstid, eller tar sig tiden själv när de får en lucka.

I till exempel Leksand, Bromölla, Svenljunga, Jokkmokk, Degerfors och Grästorp, har personalen noll timmar lästid.

– Barnbibliotekarien har regel­bundna bokprat, men får läsa in litteraturen på sin fritid, säger Karin Lyberg, verksamhetschef på Grästorps biblioteket.

Varför inte på arbetstid?

– Lästid har varit ett fackligt krav eftersom det ingår i hennes arbetsuppgifter men det har aldrig slagit igenom. Man har tyckt att det tar för mycket av arbetstiden.

Vad tycker du själv?

– Eftersom det ingår i tjänsten tycker jag att man i alla fall kunde läsa en del på arbetstid, säger Karin Lyberg.

Bibliotekarierna själva är av samma åsikt. När tidningen Vision i en särskild enkät frågar 70 bibliotekarier som är medlemmar i Vision uppger 75 procent att de inte har tillräcklig lästid för att göra ett bra jobb. 60 procent svarar att de läser i jobbsyfte på fritiden och är inte tillfreds med det.

En del av bibliotekscheferna är medvetna om att personalen vill ha mer lästid, men konstaterar att det inte finns utrymme för mer.

En chef menar att om personalen inte anser sig kunna göra ett bra jobb så måste man prioritera om, antingen dra ner på ambitionerna på bokpraten, eller lägga ned dem helt och satsa på något annat.

De flesta tycker att lästid ska vara kopplat till att man gör någon aktivitet. Däremot går åsikterna isär om lästiden ska vara schemalagd eller inte.

Göran Schmitz, bibliotekschef i Lomma kommun, hör till dem som vill reglera:

– Jag tycker att man ska bestämma lästiden med var och en i utvecklingssamtalen. Jag är ganska ny här och har inte hunnit med det än, men jag kommer att göra det, säger han.

Varför?

– Lästiden är en viktig fråga. Nu ska vi jobba för biblioteket som en mötesplats för att nå nya besökare, men samtidigt måste vi klara vår läsfrämjande uppgift. Det är viktigt att klara av bägge uppgifterna.
Men det gäller att hålla uppe bokkunskapen för jag tror att folk fortfarande vill komma till biblioteken för att låna böcker, säger Göran Schmitz.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum