×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision: Nej till snabbutbildning

2011-11-30, Tidningenvision.se

Den akuta bristen på medicinska sekreterare gör att frågan om snabbutbildningar återigen har blivit högaktuell. Svaret från fackförbundet Vision är dock ett bestämt nej.

–Snabbutbildningar är ingen bra lösning. Arbetsgivarna har känt till den här bristen länge, men inte agerat trots att vi har gjort påstötningar. Med den här typen av utbildningar blir det svårare att höja lönen och statusen på yrket, säger Johanna Hållén, ombudsman på Vision med inriktning på hälso- och sjukvårdsfrågor.

Med jämna mellanrum sedan 1970-talet har det varit ont om administratörer inom vården varpå en diskussion om snabbutbildningar har blossat upp. Nu är det återigen personalbrist inom flera landsting, bland annat i Blekinge, Skåne och Västra Götaland.

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås är läget akut, vilket fick Arbetsförmedlingen i Göteborg att föreslå en snabbutbildning på. 39 veckor plus en 12 veckors praktikperiod.

Utbildningen var tänkt som en punktinsats med två kursstarter. Under tiden skulle sjukhuset försöka hitta en mer permanent utbildningslösning. Men förslaget fick kalla handen från både Visions sektion på Södra Älvsborgs sjukhus och från förbundets nätverk för medicinska sekreterare i Västra Götaland.

–Vi är den enda yrkesgrupp inom vården där man kan tänka sig att tumma på utbildningskvaliteten när det är brist. Nu när vi äntligen har fått en två­årig eftergymnasial utbildning är det oerhört viktigt att standarden inte sänks, säger Marie Hjalmarsson, vice sektionsordförande på Sahl­grenska universitetssjukhuset och samordnare i nätverket.

Johanna Hållén bekräftar att det även är Visions officiella hållning. Med Visions nej blir det ingen snabbutbildning i Södra Älvsborg.

–Om branschen inte vill ha en sådan här utbildning kommer vi inte att gå vidare. Nu får vi i stället stötta sjukhuset med att driva frågan om att få en yrkesutbildning för läkarsekreterare i Borås, säger Lillemor Billig, sakområdesansvarig för arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen i Göteborg.
 
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum