×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hon har påbörjat resan som Sveriges nya DO

2011-11-15, Tidningenvision.se

Ett ljudligt andetag – men ingen djup suck – är allt Agneta Broberg hinner med mellan senaste jobbmötet och vår intervju. Nya chefen för DO har fullt upp med att få myndigheten med dåligt rykte pålitlig igen.

Fakta

Ålder: 55 år.

Bor: I hyresrätt i centrala Karlstad.

Familj: En 21-årig dotter och två söner, 18 respektive 14 år gamla.

Fritid: Motion, umgås med vänner, laga mat, sticka, sy, måla och det mesta man gör med händerna.

Lön: 84 000 kronor i månaden.

Aktuell: Ny diskrimineringsombudsman sedan den 1 oktober.

Den äppelgröna anslagstavlan ovanför skrivbordet lyser helt ren från anslag, och bokhyllorna i arbetsrummet på Torsgatan 11 ekar så gott som tomma. Bara ett exemplar av Sveriges lagbok och några kompendier ligger där. Men Agneta Brobergs lugna, sparsamt inredda kontor ger en falsk bild av hennes nya arbete som DO, diskrimineringsombudsman.

– Det är ett jättekul jobb men väldigt intensivt. När jag tittade i min kalender inför kommande vecka var den så fulltecknad att det inte ens fanns tid att gå på toa, så jag gav bokningsförbud till min sekreterare, säger Agneta Broberg och skrattar.

Hon gör det ofta. Skrattar alltså. Fotografen får säga åt henne att se allvarlig ut när han plåtar henne. Hon har ju ett seriöst och viktigt jobb. Och det håller hon med om.

– Diskriminering och mänskliga rättigheter är de mest grundläggande frågorna för människors likabehandling. Så när tjänsten utlystes kunde jag inte motstå att söka. Och även om jag inte har jobbat specifikt med diskrimineringsfrågor tidigare, så har jag som jurist sysslat med rättigheter hela livet. Men visst blir det en utmaning att sätta mig in i DO:s sakfrågor.

Agneta Broberg tågpendlar fyra och en halv timme varje dag mellan bostadsorten i Karlstad och jobbet i Stockholm. Men ingen tid får gå till spillo. Varje tågresa är en del av den långa arbetsdagen, som inte sällan blir 13 timmar lång. Men att jobba hemifrån är inget som är aktuellt för henne just nu.

– Än så länge känns det viktigt att fysiskt komma och arbeta på myndigheten. Det jobbar över hundra personer här som jag ska lära känna. Men jag hade inte tänkt pendla i sex år. Jag har lovat yngsta sonen, som nu går i åttonde klass, att han ska få gå klart nian i Karlstad om han vill, annars flyttar vi till Stockholm redan i sommar.

Agneta Broberg är som sagt jurist i botten och har bland annat arbetat som rådman och hovrättsassessor. Hon har också jobbat som affärsjurist och haft egen verksamhet i Göteborg och Dubai. Närmast kommer hon från jobbet som ställföreträdande konsumentombudsman och avdelningschef på Konsumentverket, och är alltså van vid verksamhetsplanering och budgetuppföljningar. Men det var hennes omvittnat goda ledaregenskaper som gav henne jobbet på DO, som sträcker sig fram till september 2017.

– En god ledare ska vara kommunikativ, öppen, tydlig, beslutsför och prestigelös. Jag tror att jag har alla de egenskaperna.

Hon är heller inte rädd för att inte bli omtyckt, även om hon nu brukar bli det på sin arbetsplats.

– Det finns alltid olika viljor och jag måste kunna ta beslut som inte alla gillar. Men genom att lyssna kan jag i alla fall få respekt.

I samband med offentliggörandet av Agneta Broberg som ny diskrimineringsombudsman i våras avslöjade tidningen Lag & Avtal att hon hade drivit ett privat ärende mot ett telefonbolag i Konsumentverkets namn, då hon i en stämningsansökan mot bolaget använde ett papper med sin dåvarande arbetsgivares blekta sidfot. Målet kom aldrig upp i domstol, utan telefonbolaget gav Agneta Broberg rätt.

Agneta Broberg kallade händelsen ett allvarligt misstag och sa till Lag & Avtal att hon aldrig skulle göra så medvetet. Regeringen, som utser chefen för DO, lät meddela att misstaget inte påverkar förtroendet för henne.

I stället ligger hennes fokus på att återskapa förtroendet för DO, som sprack nästan direkt efter att myndigheten hade bildats 2009 efter en sammanslagning av fyra olika diskrimineringsmyndigheter (jämställdhetsombudsmannen, ombudsmannen mot etnisk diskriminering, handikappombudsmannen och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning).

Myndighetens första chef, Katri Linna, kritiserades hårt bland annat för långsam hantering av ärenden och för dåligt ledarskap. Det var skälen till att Katri Linna sparkades i vintras. Nu är alltså förtroendefrågan för DO en av Agneta Brobergs viktigaste uppgifter.

– Till att börja med ska vi göra myndigheten mer känd så att fler känner till vilka frågor vi driver. Dessutom ska vi se till att frågorna samverkar och att vi gör skillnad.

Exakt hur satsningarna kommer att se ut vet inte Agneta Broberg än, utan hon tror att det klarnar framåt jul.

Din företrädare tog lång tid på sig att avgöra ärenden på DO. Kan du göra det snabbare?

– Hahaha, vilken rolig fråga! Det är ju inte jag ensam som avgör ärenden. Däremot är det viktigt med ledning i strukturen, så att saker prioriteras på rätt sätt och att alla i organisationen vet vad de ska göra. Då kan också beslut fattas.

Förra året kom 2 614 anmälningar från personer som känt sig diskriminerade till DO. Men Agneta Broberg tror att mörkertalet är stort. För att få bukt med det vill hon göra myndigheten synligare.

– Ju mer myndigheten syns desto enklare blir det att anmäla. Och ju fler som anmäler desto mer kunskaper får vi om hur diskrimineringen ser ut i vårt land, vilket gör att våra analyser och slutsatser för hur vi ska arbeta går lättare.

Själv har Agneta Broberg aldrig utsatts för diskriminering.

– Inte mig veterligen. Däremot har jag känt mig orättvist behandlad i mitt tidiga arbetsliv som ung kvinna.

Att Agneta Broberg just nu är en mycket upptagen kvinna är inte svårt att förstå. Men att låta sig intervjuas av facklig media är något hon ändå prioriterar i sitt fullspäckade schema.

– Facken har en viktig roll i samhället som tar tillvara och hjälper sina medlemmar i deras rättigheter i arbetslivet. De har faktiskt mycket gemensamt med DO.

Trots det gick Agneta Broberg själv ur facket för längesedan.

– Jag har hela tiden tänkt gå med igen, men tiden har sprungit för fort för att jag ska ha hunnit ta tag i det och tusen saker har kommit emellan. Men jag ska gå med när jag har bestämt mig för vilket fack.

En timme avsatt för intervju går snabbt. Snart ska hon ta sig an nästa möte för dagen. Sen väntar andra uppdrag och mera möten, en spurt till tåget och inläsning av arbets­material. Hur hon orkar med så långa och tempofyllda dagar förklarar hon med minskat sömnbehov.

– Fem timmar räcker numera utan att jag känner mig trött och sliten. Men då sover jag som en stock.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum