×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bolagisering gav längre beslutsvägar

2011-11-28, Tidningenvision.se

När folktandvården i Gävleborg bolagiserades hade personalen stora förväntningar. En utvärdering fem år senare visar att skillnaderna blev små och att beslutsvägarna i stället blev längre.

I januari 2007 bolagiserade Landstinget Gävleborg folktandvården. Motiven var bland annat att tandvården skulle bli mer likvärdig över hela länet, rollen som utförare skulle bli tydligare samt att tandvården skulle bli effektivare och lättare att utvärdera.

Nästan fem år senare har landstingen gjort en utvärdering av bolagiseringen. Den visar att bolaget lagt mycket energi på att stärka ekonomin men satsat mindre på att utveckla vården.

Vid intervjuer med anställda svarade många att de upplever att beslutsvägarna blivit längre eftersom många frågor nu måste tas upp i bolagsstyrelsen.

Utvärderingen visar också att tandvården blivit mer tillgänglig genom ökade öppettider på kvällar och helger och att akutpatienter oftast får vård samma dag. Dock förekommer fortfarande förseningar, främst beroende på brist på tandläkare.

Reglerna för tandvården har blivit mer likartad över hela länet vilket medfört rättvisare konkurrens med den privata tandvården.

Utredaren Lage Wigren konstaterar att många medarbetare hade orealistiska förväntningar på bolagiseringen, att de skulle få del av överskottet och få större frihet i jobbet. De flesta tycker idag att det inte blev någon större skillnad, mest positiva är klinikchefer och tandvårdsledningen.

Tandläkarna i Gävleborg har haft en bra löneutveckling under flera år. 2010 var deras löner 10 procent högre än riksgenomsnittet och 15 till 20 procent högre än i grannlandstingen. Det är dock inte säkert att det högre löneläget har beror på bolagiseringen.

Även tandsköterskorna har något högre löner. 8 procent högre än i riket och 10 procent högre än i landstingen i närheten. För deras del har de något högre lönerna tidigare förklarats med att de jobbar på kvällar och helger.

De anställda i bolaget har dock mer friskvårdsstöd än andra landstingsanställda och bolaget utreder också om personal ska kunna få bonus.

På den negativa sidan visar medarbetarundersökningen att personalen känner mer stress och att man ofta tycker att man har tidsbrist. Även ledarskapet får låga betyg.
 
 
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum