×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bättre avtal ska ge säkrare vård

2011-11-16, Tidningenvision.se

Kommunerna ställer alldeles för otydliga krav i sina upphandlingar av demensvård. Det anser Demensförbundet som tagit fram ett förslag på en detaljerad kravspecifikation man tycker kommunerna borde tillämpa.

Det är Jannis Avramidis som i samverkan med Demensförbundet utarbetat en mall för  en kravspecifikation för upphandling av vård och omsorg för demenssjuka. Bakgrunden är
Jannis Avramidis egna erfarenheter: För ett år sedan tog han hem sin far från Caremas äldreboende i Tyresö sedan pappans tillstånd kraftigt försämrats. Och trots påstötningar fick han inte någon att se sambandet mellan vården och hans pappas försämring.
 
– Alla idiotförklarade mig. När jag frågade kommunen varför min pappa tappade tio kilo i vikt fick jag svaret ”han vägrade äta”, säger Jannis Avramidis.
 
Jannis Avramidis, som själv arbetar med upphandlingar inom IT-branschen, beslöt att granska de avtal kommunerna tecknar med utförare av demensvård. Hans slutsats blev att kraven i avtalen är alldeles för vaga. Den mall han nu tagit fram tillsammans med Demensförbundet är ett dokument på 80 sidor med detaljerade beskrivningar av vad leverantören ska uppfylla när det gäller allt från bemanning, vad den dagliga omvårdnaden ska innehålla, kontroll och uppföljning till straffviten.
 
– En kravspecifikation måste innehålla riktiga beskrivningar och krav, till exempel hur ofta ska tänderna borstas och med vilket resultat, vad de ska göra för att undvika att en person får liggsår. Det går inte att bara hänvisa till socialstyrelsens allmänna riktlinjer.
 
Finns det något äldreboende som idag skulle klara de här kraven?
 
– Nej, det tror jag inte. Följer man den här specifikationen i upphandlingar kommer prislappen att öka. Men det är inga påhittade krav, allt bygger på vad äldre har rätt till, säger Jannis Avramidis och betonar att mallen bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för demensvården och Demensförbundets dokument.
 
Demensförbundet har nu presenterat mallen för ledamöterna i Riksdagens socialutskott. Målet är att den ska bli en grund för att det tas fram nationella riktlinjer som kommunerna måste utgå ifrån när de lägger ut vård- och omsorg av demenssjuka på entreprenad.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum