×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt fler kräver utdrag ur brottsregistret

2011-11-29, Tidningenvision.se

Det blir allt vanligare att arbetsgivare kräver ett utdrag ur polisens belastningsregister i samband med anställningar. Antalet registerutdrag har nästan tredubblats sedan 2003.

Alla domar och påföljder för brott lagras i polisens belastningsregister, allt från böter till långa fängelsestraff.
Inom vissa områden är arbetsgivaren skyldig att kräva att den som ska anställas ska visa upp ett registerutdrag för att styrka att man inte är straffad, det gäller till exempel skolan och omsorgen.

En stor del av ökningen består dock av fall där arbetsgivaren begärt registerutdrag inför anställningar där det inte krävts enligt lag.

2003 var antalet sådana utdrag ur belastningsregistret drygt 40 000. I år beräknar rikspolisstyrelsen, som administrerar registret, att antalet utdrag kommer att uppgå till omkring 170 000. Totalt har antalet utdrag ökat från 133 135 till 372 417.

I dag är det fullt tillåtet för alla arbetsgivare att begära registerutdrag vid alla anställningar trots att belastningsregistret inte är tänkt att användas som ett intyg för de som söker jobb. Justitieminister Beatrice Ask säger att hon är beredda att ändra på reglerna.

- Jag tror att vi kommer att bli tvungna att göra förändringar kring den här typen av register, men framförallt att vi kan ta ut uppgifter som är mer relevanta, säger hon till Rapport.

Arbetsgivare som kräver utdrag ur belastningsregistret gör det för att förebygga brott på den egna arbetsplatsen eller hos kunder. Men enligt Richard Zamani på X-cons, en organisation för före detta kriminella, kan det få en motsatt effekt.

-Det innebär ju att personer riskerar att falla tillbaka i destruktivitet när de inte får chansen till ett hederligt jobb så att de kan jobba på som alla andra. Jag tycker att när man har avtjänat sitt straff och beslutat sig för att lämna kriminalitet och missbruk bakom sig, då förtjänar man en andra chans, säger han till Rapport.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum