×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sjukvården redo för svenskar från Japan

2011-03-18, Tidningenvision.se

Flera landsting har upprättat särskilda rutiner för att ta emot personer som återvänder till Sverige från Japan. De som är oroliga kommer att erbjudas kontrollmätning av radioaktivitet i kroppen.

Strålsäkerhetsmyndigheten och Socialstyrelsen senaste bedömning är att personer som inte vistats i närheten av de utrymda områdena kring Fukushimas kärnkraftverk inte behöver någon hälsoundersökning. De eventuella stråldoser de kan ha fått är så små att de inte påverkar hälsan. Men för de som varit närmare än 80 kilometer från kärnkraftverket kan det finnas skäl för kontrollmätning anser myndigheterna.

Flera landsting har också särskild beredskap för att ta emot oroliga hemvändande Japanresenärer. Många landsting har särskild information på sina hemsidor där man informerar om vilka akutmottagningar de som är oroliga kan kontakta.

I Östergötland har landstinget också inrättat en särskild sjukvårdsledning enligt samma mönster som sker vid större olyckor och kriser. Det är en stab av en läkare, en informatör, en strålskyddsfysiker, en onkolog, samt en så kallad tjänsteman i beredskap som kan kontaktas dygnet runt.

– Vi vill vara proaktiva. Till exempel informerar vi flygplatserna om vad de kan säga till resenärerna,  och akutmottagningarna har fått en punktlista om vad de ska göra och vart oroliga ska ringa. Vi har gjort upp en plan så att alla vet vad de ska göra när patienten knackar på dörren, säger beredskapssamordnare Eva Bengtsson.

Så vad gör ni om en resenär som varit i närheten av kärnkraftverket kommer till akuten?


– Då kontaktas en strålskyddsfysiker som mäter av kroppen. Och även om mätningen antagligen inte visar på några förhöjda stråldoser kan patienten vara orolig. Då har vi också förberett så att man kan få krisstöd.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum