×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Rätt att avskeda för ändrad stämpelklocka

2011-03-17, Tidningenvision.se

Linköpings kommun avskedade en IT-tekniker som anklagats för att ha manipulerat den elektroniska stämpelklockan. SKTF stämde kommunen för avskedandet men nu har Arbetsdomstolen beslutat att kommunen gjorde rätt.

Sedan 2005 har Linköpings kommuns dataavdelning ett elektroniskt tidredovisningssystem. Personalen har en personlig kod för att registrera sig i stämpelklockorna som är utplacerade vid entrédörrarna.

Men IT-teknikerna kan även gå in via sina datorer och ändra registreringarna i efterhand. Enligt instruktionerna ska man vid sådana tillfällen mejla eller berätta för sin chef om orsaken till ändringen.

I november 2008 blev IT-teknikern avskedad. Arbetsgivaren hävdade att han fifflat till sig över 30 timmars flextid genom manuella ändringar. Det motsvarar drygt 5 600 kronor i lön. Misstankarna väcktes av att mannen hade mycket flextid till godo trots hög frånvaro. En granskning visade att han gjort 48 manuella ändringar mellan januari och oktober 2008.

SKTF stämde arbetsgivaren och ogiltigförklarade avskedandet. Juristen Daniel Falk att arbetsgivaren borde ha talat med IT-teknikern och uppmanat honom lämna skriftliga kommentarer till varför han gjorde ändringar i tidrapporterna långt innan man avskedade honom.

–De medger själva att de har kollat honom under mer än ett halvår. De har vetat om det och ändå inte sagt något till honom, säger Daniel Falk.

Men Arbetsdomstolen anser att kommunen hade rätt att avskeda IT-teknikern. Enligt rätten har arbetsgivaren bevisat att mannen inte jobbat under de perioder som täcks av de manuella ändringarna. Bland annat har arbetsgivaren hänvisat till att det inte syns någon aktivitet i hans arbetsdator eller i ärendehanteringssystemet under dessa tidsperioder.

Rätten tycker inte heller att IT-teknikern i förhören har gett några bra förklaringar till varför han gjorde ändringarna i tidssystemet.

I och med att SKTF förlorade målet i AD måste förbundet betala rättegångskostnaderna på drygt 200 000 kronor.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum