×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lägre livslön för kommunekonomer

2011-03-07, Tidningenvision.se

En kommunanställd ekonom tjänar under sitt yrkesliv 4,5 miljoner kronor mindre än en privatanställd. Det visar en undersökning om strukturella löneskillnader som SKTF gjort.

SKTF har jämfört löne- och pensionsvillkor för tre yrkesgrupper – ekonomer, personalchefer och it-tekniker – för att belysa skillnaderna mellan olika sektorer på arbetsmarknaden. Resultatet visar att de som arbetar i kommuner och landsting, där flest anställda är kvinnor, har betydligt lägre löner än kollegerna i mansdominerade privata företag.

Skillnaden är störst för ekonomer. En kommunanställd ekonom tjänar i snitt 29 500 kronor i månaden vilket är 11 500 kronor mindre än en privatanställd. SKTF har därtill beräknat effekten av skillnader i tjänstepensions- och andra avtalsvillkor och kommer fram till att den kommunanställde efter 20 års anställning går miste om cirka 4,5 miljoner kronor jämfört en privatanställd ekonom.

För personalchefer är motsvarande skillnad cirka 3,8 miljoner kronor, för IT-tekniker drygt 2 miljoner kronor.

SKTF vill att regeringen bildar en jämställdhetskommission där politiker, fack och arbetsgivare gör något för att komma tillrätta med löneglappet mellan kvinno- och mansdominerade branscher.

– SKTFs medlemmar i kommuner och landsting förlorar på dessa orättvisor varje dag, år efter år. Det är oacceptabelt. Nu krävs ett gemensamt initiativ för att få bort de strukturella löneskillnaderna, säger Eva Nordmark, SKTFs förbundsordförande i en kommentar till undersökningen.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum