×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommunerna skyldiga anställda en miljard

2011-03-10, Tidningenvision.se

De anställda i kommunerna har samlat på sig ett rejält övertidsberg. Skulden för tid som inte tagits ut beräknas uppgå till över 1 miljard kronor. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora, visar en granskning som SKTF-tidningen gjort.

Fakta

191 av landets 290 kommuner har svarat på hur mycket pengar de är skyldiga de anställda för innestående övertid och fyllnadstid. Summan för de kommuner som svarat är 728 miljoner kronor. Räknar man upp siffran landar den på 1,1 miljarder kronor för hela riket.

De kommuner som ökat sin skuld mest mellan 2009 och 2010 har fått se övertidsberget växa med omkring 2 miljoner kronor. Det gäller bland andra Bollnäs, Jönköping, Kungsbacka och Skövde. Orsakerna till ökningen varierar, i exempelvis Skövde där skulden ökat från 12,6 till 14,6 miljoner kronor, förklaras den av finanskrisen.

–Precis efter krisen, under 2009, var våra chefer mycket restriktiva med att tillåta övertid, säger lönechefen Patrik Rosén.

2010 var ett mer normalt år och övertidsberget ökade igen.

Men förklaringen till att skulden i Jönköping ökat från 13,7 till 15,7 miljoner kronor, har inget med världsekonomin att göra. Det är resultatet av ett politiskt beslut. Socialförvaltningen, som står för majoriteten av övertidsökningen, har haft ett uppdrag att ta bort all ofrivillig deltid.

–Nu är det målet i stor utsträckning uppfyllt. Men det innebär också att övertiden ökar igen när det uppstår en arbetstopp, säger redovisningschefen Kent Lundwall.

Andra kommuner som Kungsbacka och Bollnäs har inte analyserat varför skulden ökat och vet därför inte varför det blivit så.

Men det finns också kommuner där övertidsberget blir allt mindre. Bland de kommuner som krympt sin skuld mest finns Munkedal, Norrköping och Östersund där skulden sjunkit med drygt 1 miljon kronor. Det är något som ekonomichefen Hans Clausen i Munkedals kommun, som i dag har en skuld på 3,7 miljoner kronor, gillar.

–Det är ett orosmoment att ha en stor övertidsskuld. Om de anställda som har inarbetad tid plötsligt vill ta ut allt på samma gång kan det bli svårt och det kan uppstå underskott i budgeten. Därför känns det skönt att vi inte har någon stor skuld, säger han.

Förklaringarna till att en del kommuner minskat sin skuld ser olika ut. I till exempel Öster­sund, där skulden minskat från 6,7 till 5,3 miljoner kronor på ett år, bland annat beror det på att det varit mindre kräksjuka under 2010.

I Norrköping är en trolig förklaring till tappet att alla chefer nyligen gått en tvådagars arbetsmiljöutbildning, anser HR-strategen Eva Kullbjer.

–Då pratade vi mycket om stress och om att cheferna är viktiga förebilder när det handlar om övertid. Vi har gjort klart att vi inte tycker att man ska jobba mer än 40 timmar i veckan. Om man vid något tillfälle gör det i alla fall ska man ta ut det så snart man kan, säger hon.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum