×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här får cheferna mest och minst

2011-03-09, Tidningenvision.se

26 550 kronor i månaden i Hallsberg och 42 200 kronor i Danderyd. Det är stora skillnader i löner mellan äldreomsorgens enhetschefer. Jämförelser med andra chefsgrupper är bästa sättet att få upp lönerna.

Fakta

Kommunerna med lägst löner för
enhetscheferna inom äldreomsorgen

Kommun

Medianlön/månad

Hallsberg

26550

Ronneby

27046

Boden

27595

Vilhelmina

27600

Norsjö

27750

Markaryd

27950

Ovanåker

28050

Sollefteå

28200

Strömsund

28500

Storuman

28640

Rättvik

28750

 

Kommunerna med högst löner för
enhetscheferna inom äldreomsorgen

Kommun

Medianlön/månad

Danderyd

42200

Upplands-Bro

41400

Järfälla

41000

Vallentuna

40900

Simrishamn

40200

Täby

40200

Stockholm

39700

Huddinge

38000

Salem

38000

Staffanstorp

37950

Österåker

37900

Det gäller att jobba i rätt kommun om man vill ha bra betalt som enhetschef inom äldreomsorgen. För skillnaderna är stora. Det visar SKTF-tidningens undersökning som 237 av landets kommuner svarat på.

Inte helt oväntat ligger åtta av de tio toppkommunerna i Stockholms län. I Danderyd, Upplands-Bro och Järfälla ligger medianlönen på över 41 000 kronor.

–Det är en medveten strategi. Vi har varit noga med att jämställa enhetscheferna inom socialförvaltningen med rektorer, de har lika många anställda under sig och har tung arbetsbörda, säger Barbro Norén, personalchef i Upplands Bro.

Upplands Bro har fem enhetschefer inom äldreomsorgen. Var och en har omkring 60–70 anställda. Alla enhetschefer har samordnare som hjälper till med administration. Ibland kan de även hjälpa till med löne- och utvecklingssamtal. Barbro Norén säger att enhetscheferna inte alltid har tjänat lika mycket som rektorerna.

–Förr såg det inte ut så, det har tagit lång tid att få upp enhetschefernas löner, säger hon.

Kan konkurrens om cheferna ha bidragit till att pressa upp lönerna runt Stockholm?

–Nej det tro jag inte, vi har inte haft svårt att få tag på chefer. Jag tror det är vår satsning på enhetscheferna som gett resultat, säger Barbro Norén.

Även i Danderyd, som redovisar högst lön för enhetscheferna, är det värderingen av arbetet som avgör lönen snarare än hård konkurrens om chefer.

–De har så stora arbetsgrupper och ett direkt ansvar. Resultatenhetscheferna på boendena har inga underställda verksamhetsledare eller liknande utan sköter hela chefsuppdraget själva, säger personalchefen Ulla Valentin.

Simrishamn är en av kommunerna utanför Stockholmsområdet som ligger på topplistan. Där fick enhetscheferna upp sina löner efter en arbetsvärdering där de placerades in i samma lönegrupp som chefer i typiskt manliga yrken, till exempel på den tekniska sidan.

Många av kommunerna som har lägre löner är mindre och ligger glesbygdsområden men det finns även andra förklaringar. I Hallsberg, längst ned på listan, är två av de sex enhetscheferna nyanställda och en saknar tidigare erfarenhet. Ett par av de andra cheferna har små områden med ett fåtal anställda.

Ronneby är en av kommunerna med allra lägst löner. Trots att flera av enhetscheferna har många anställda och fullt ansvar för verksamhet, ekonomi, personal och arbetsmiljö ligger medianlönen på drygt 27 000 kronor.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) säger att han är medveten om att enhetscheferna har låga löner jämfört med andra kommuner.

–Vi har uppmärksammat det men har inte fattat några beslut om hur vi ska gå vidare.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterar just nu vilka grupper man ska satsa på och vilket ekonomiskt utrymme som finns. En av grupperna är just enhetscheferna. Roger Fredriksson vill inte ge några löften men säger att han inte är nöjd med löneläget.

–Det är ett problem. Det påverkar rekryteringen och därmed också kvaliteten på vår verksamhet.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum