×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler kvinnor än män anmäler diskriminering

2011-03-08, Tidningenvision.se

Det är betydligt fler kvinnor än män som anmäler att de blir diskriminerade på jobbet. Ofta handlar det om graviditet och föräldraledighet. Men kvinnor anmäler även diskriminering som rör funktionsnedsättning och sexuell läggning oftare.

DO:s årsredovisning för 2010 visar att kvinnorna gör 15 procent fler anmälningar än männen. Störst är skillnaden när det gäller könsdiskriminering. Där står kvinnorna för 86 procent av anmälningarna. Det är till exempel nästan inga män som anmäler sexuella trakasserier.

Kvinnorna står också för 80 procent av anmälningarna som rör missgynnande i samband med föräldraledighet.

–Mammor är borta betydligt mer från jobbet än pappor för att ta hand om barnen och det ger dem sämre villkor på arbetsmarknaden, säger Therese Östmark, chef för DO:s arbetslivsenhet, i ett pressmeddelande.

Kvinnor är också överrepresenterade när det gäller anmälningar som rör sexuell läggning och funktionsnedsättning. Där står de för 63 respektive 57 procent av anmälningarna.

Kvinnor som visar etnisk eller religiös tillhörighet genom sin klädsel löper också en särskilt stor risk att utsättas för diskriminering på jobbet. Ett fall som DO drivit handlar en romsk kvinna som inte fick fortsatt arbete i en livsmedelsbutik för att hon ville bära lång kjol.

Även DO:s första åldersärende som gick till domstol gällde en kvinna. En 62-åring med goda meriter sökte ett jobb som jobbcoach på Arbetsförmedlingen. Hon fick inte ens komma på anställningsintervjun. I stället anställdes två yngre kvinnor med sämre meriter och kortare arbetslivserfarenhet.

Arbetsdomstolen dömde Arbetsförmedlingen för diskriminering och kvinnan fick 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum