×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Den långa vägen tillbaka

2011-03-31, Tidningenvision.se

Hur hanterar man jobbet när hela världen rasar? Niklas Liliequist, enhetschef inom äldreomsorgen, tycker att hans arbets­givare agerade föredömligt när han och hans fru drabbades av det värsta en förälder kan tänka sig.

Fakta

- Om du har en anhörig som är svårt sjuk och riskerar att dö kan du få närståendepenning motsvarande 80 procent av lönen. Ersättningen gäller i 100 dagar.

- Är du förälder till ett allvarligt sjukt barn under 18 år kan du få tillfällig föräldrapenning i obegränsat antal dagar. Ett barn anses vara allvarligt sjukt om det är stor fara för livet, eller om barnet får behandling och det finns fara för livet utan behandling.

- Lagen ger dig rätt till ledighet vid "trängande familjeskäl", exempelvis dödsfall. Exakt hur länge man får vara ledig eller anges inte. Rätten till ledighet vid kriser finns även i kollektivavtal. I avtalet för kommun- och landstingsanställda slås exempelvis fast att man har rätt till betald ledighet en till tio dagar vid begravning, bouppteckning samt vid anhörigs svåra sjukdom eller bortgång.

- Även arbetsmiljölagstiftningen ger stöd till den som drabbas av en livskris. Arbetsgivaren är skyldig att anpassa arbetet efter livsomständigheterna. Exakt hur lagstiftningen ska tolkas är dock en bedömning från fall till fall.

 - Är du medlem i SKTF och har en olycksfallsförsäkring hos Förenade Liv ingår också en krisförsäkring. Försäkringen ger dig rätt till tio samtal hos psykolog eller psykoterapeut exempelvis vid dödsfall, missfall, depression eller om du blivit utsatt för våld eller hot. Du kan också teckna en barnförsäkring genom SKTF. Försäkringen ger rätt till ekonomiskt stöd om barnet drabbas av sjukdom eller en olycka.

På morgonen den fjärde september 2007 kom Hanna, fem år och tre månader ung, in i sina föräldrar Niklas och Kickis sovrum. Men i stället för att som vanligt skutta upp i deras säng stod hon sluddrande kvar på golvet med saliv rinnande från mungipan och en arm som hängde obrukbar.

Efter ilfärd till akuten och vidaretransport till universitetssjukhuset i Lund, tog det ett par månader av tester, felaktiga diagnoser, nya tester och nya epileptiska anfall innan det stod klart att Hanna hade en aggressiv hjärntumör.

De två åren därefter innehåller mängder av hjärtskärande detaljer om ambulansnallar, plågsam behandling och föräldrarnas förtvivlade hopp om ett mirakel.

Den brutala, journalistiska sammanfattningen är att Hanna spjärnade emot döden fram till den 14 oktober 2009.

Niklas Liliequists röst bär inte riktigt när han berättar om det ögonblicket, begravningen och det värsta av allt: urnsättningen.

– Jag bar hennes vita porslinsurna från altaret i kyrkan ut till begravningsplatsen och sänkte ned den i graven. Då bröt jag samman fullständigt, alla fördämningar brast.

Vi sitter vid köksbordet i familjen Liliequists hus i utkanten av Halmstad. Lilla Alva, snart ett år, klänger på pappa medan hon tittar misstänksamt på den besökande farbrorn som antecknar. I ett angränsande rum leker storasyster Sara, fem år, med en kompis.

Här har Niklas Liliequist tillbringat det mesta av sin tid sedan Hanna blev sjuk. Först var han hemma för vård av barn i drygt två år, sedan var han sjukskriven ett helt år.

I september förra året började han arbetsträna på ett äldreboende i närheten av hemmet. Där jobbar han nu "på riktigt" till 20 procent, åtta timmar i veckan. Resterande tid är han pappaledig.

Han har i princip fått styra själv hur han ska kunna komma tillbaka i arbete. När arbetsgivaren tagit kontakt har samtalen utmynnat i "ta den tid du behöver", berättar Niklas.

Än är det inte aktuellt att gå upp på full tid eller jobba långt ifrån hemmet. Han har heller inga tankar på att återvända till chefsjobbet på sin gamla arbetsplats.

– Nej, det fungerar bra med min vikarie där och personalen ska inte behöva byta chef igen. Riktigt vad jag ska göra vet jag inte nu. För närvarande är jag resurs på äldreboendet här intill, men det är förstås inget som kan bli permanent.

Maria Sjödahl är verksamhetschef för kommunala särskilda boenden i Halmstad, och därmed Niklas Lindquists chef. Hon säger till att börja med att hon inte kan prata om enskilda anställdas hälsa, men hon nämner tydlighet och kreativitet som ledord för bra rehabilitering.

– Samarbete mellan alla inblandade; medarbetaren, arbetsgivaren, Försäkringskassan och behandlande läkare är förstås viktigt, och det brukar fungera bra.

Tydligheten handlar om att alla inblandade uttrycker vad de vill och vad de förväntar sig av varandra med det självklara målet att medarbetaren ska komma tillbaka i arbete.

– I det enskilda fallet gäller det att vara kreativ, och det är bra att ha ett stort hjärta, men vi kan förstås inte skapa nya tjänster till någon, säger Maria Sjödahl.

Niklas Liliequist och hans fru Kicki träffar regelbundet andra föräldrar som förlorat sina barn, och de mötena visar bland annat hur enormt stora skillnaderna är i hur snabbt det går att komma tillbaka i jobb efter en så traumatisk upplevelse. Någon har varit sjuk i tre år medan andra har börjat jobba nästan direkt.

– Vi hanterar sorg olika. Jag kanske är extra känslig, men jag skulle inte ens ha hittat till min arbetsplats veckorna efter begravningen. Jag har fortfarande väldigt svårt att lämna familjen någon längre tid, säger Niklas.

När han kan vara tillbaka i arbete för fullt har han ingen aning om, den deltid han har nu ska gälla till april, vad nästa steg blir vet han inte.

– Jag är mycket tacksam mot min arbetsgivare som låter mig ta den här långa tiden för att komma tillbaka, säger han.

Till och med den så ofta utskällda Försäkringskassan får godkänt av Niklas Liliequist. Visst ifrågasattes hans sjukskrivning vid ett par tillfällen men efter samtal med handläggarna backade kassan och han fick fortsätta vara hos familjen i stället för på jobbet.

– På jobbet kan vem som helst med adekvat utbildning och erfarenhet ersätta mig, här kan jag inte ersättas, säger han och kramar Alva, som nu somnat och snusar tryggt mot pappas axel.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum