×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Dålig chef kan leda till flera sjukdagar

2011-03-25, Tidningenvision.se

En konflikt med chefen eller en kollega ökar risken för att den som har en lätt förkylning eller huvudvärk ska sjukskriva sig och stanna hemma från jobbet. Även de som har en extra stressig arbetsdag har lättare att sjukskriva sig.

– Många studier har visat att negativa psykosociala faktorer på arbetsplatsen kan orsaka ohälsa, men vi är faktiskt först att visa att de också kan utlösa en sjukskrivning vid till exempel lättare infektioner eller huvudvärk, säger professor
Ingvar Lundberg vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset.

På arbetsplatserna finns både de som går till jobbet fast de är förkylda eller har ont i huvudet och de som blir borta flera dagar med samma problem.

Hittills har det inte funnits någon forskning om skillnaderna i beteende men nu har forskarna vid Uppsala universitet och Karolinska institutet kommit fram till att stress och problem i relationer verkar vara starkt bidragande orsaker till att vissa väljer att sjukskriva sig.

Studien bygger på intervjuer med mer än 400 anställda på sex arbetsplatser inom vården, industrin och tjänstesektorn, som sjukanmält sig en eller flera gånger.

På arbetsdagar när man förväntade sig en mycket stressig arbetssituation var benägenheten att sjukanmäla sig mer än dubbelt så hög som andra dagar.

En ännu vanligare orsak att stanna hemma var att de sjukskrivna nyligen haft problem i relationerna med en chef eller arbetskamrater  – både i form av direkta konflikter och att inte känna sig uppskattad.

– Att icke-medicinska faktorer på jobbet kan ha betydelse för om en person med en medicinsk åkomma sjukskriver sig eller inte är en ny upptäckt. Det är viktigt att detta följs upp i fler, större studier. I dem bör man också undersöka hur insatser för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön påverkar benägenheten att sjukanmäla sig, säger Ingvar Lundberg.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum