×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Blödningar vanligt bland tandsköterskor

2011-03-16, Tidningenvision.se

En norsk undersökning visar att var fjärde tandsköterska som arbetade på 60- och 70-talen har tagit bort livmodern. Slutsatsen är att det kan bero på blödningar i underlivet som är orsakade av kvicksilverexponering.

Temperaturen i den norska amalgamdebatten är hög för tillfället sedan två tandsköterskor fick sina kvicksilverrelaterade besvär klassade som arbetsskador i den norska motsvarigheten till förvaltningsdomstolen. Domen har väckt förhoppningar om upprättelse för både norska och svenska tandsköterskor som har blivit sjuka på jobbet.

En undersökning i samhällsprogrammet Brennpunkt i den statliga norska kanalen NRK, tycks ytterligare bekräfta farhågorna kring amalgamets hälsorisker.
Svaren från tandsköterskorna, som arbetade under 1960 och 1970-talet, visar att 25 procent har tagit bort livmodern. Enligt Brennpunkt är snittet för den kvinnliga norska befolkningen som helhet 12 procent.

60 procent av tandsköterskorna har haft onormalt stora blödningar i underlivet, här finns dock ingen genomsnittssiffra att jämföra med. Enligt studier från bland annat kvicksilverfabriker i Kina kan dock kvicksilverexponering ledda till blödningsbesvär.

I undersökningen ställdes frågor till 457 tandsköterskor, 198 svarade. Det betyder att svarsfrekvensen är 42 procent.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum