×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Apar efter livet i det vilda

2011-03-22, Tidningenvision.se

Du kommer aldrig att se Per Kettil i någon tv-soffa med en förskrämd markatta på axeln. Som vd för kommunägda Borås djurpark håller han hårt på etiken. Hans viktigaste uppgift är att se till att djuren har skoj. Näst viktigast är att hålla besökare och politiker på gott humör.

Fakta

Familj: Fru, dotter Jenny och barnbarnet Malva, 9 år.
Titel: Vd för Borås djurpark, som är ett kommunalt bolag. Även chef för campingen, som är en av Sveriges största citycampingar.
Lön: 55 000 kronor i månaden.
Bor: Ulricehamn på vinterhalv­året och Väröbacka på sommarhalvåret.
På fritiden: ”Min avkoppling är att snickra på sommar­huset. Havet är min stora grej, att fiska i Kattegatt från min gamla snipa och förundras över vidderna och känna friheten.”

Svartbjörnarna som monotont rör sig i samma bana. Den bilden har etsat sig fast på Per Kettils näthinna. Det är i mitten av 70-talet och han är som turist på besök i en dansk djurpark.

– Björnarna var så understimulerade att de bara gick fram och tillbaka. Det hade till och med bildats en fördjupning i asfalten, säger han.

På den tiden hade Per Kettil ingen aning om att han några decennier senare skulle titulera sig djurparks-vd. Han hade utbildat sig inom vården och jobbade under många år som mentalskötare och föreståndare för ett äldreboende.

Även inom äldreomsorgen träffade Per Kettil individer vars blick hade slocknat. Gamla som varit fångar i sitt eget hem, ensamma och isolerade, men som vaknade till liv igen när de flyttade in på ålderdomshemmet och fick en social samvaro. Glittret i ögonen liksom återvände.
– Avsaknad av stimulans knäcker både människor och djur.

Han säger att det var ”God´s great banana skin”, bananskalsprincipen, som gjorde att han hamnade som driftchef i djurparken 1990. Fem år senare axlade han rollen som vd och i dag chefar han över 45 tillsvidareanställda och nära 200 säsongsanställda som varje år tar emot 270 000 besökare.

– När jag började visade man bara djur, det fanns inget högre syfte med djurparken. Nu är det annorlunda. Till exempel har vi tagit in orangutanger för att kunna berätta om Borneo och skövlingen av regnskogen som är deras livsmiljö.

Borås djurpark har i dag en omfattande utbildningsverksamhet, zoo-skolan, där man visar på samspelet djur, natur och människa. Alla grundskolor kommer in fritt och får guidningar.

– Djurparkens existensberättigande är att dessa djur är ambassadörer för vilda djur och sprider kunskap.

Inne i elefanternas, giraffernas och noshörningarnas relativt nybyggda vinterbostad står elefantskötaren Markus Svedin och krossar tjogvis med överblivna glasstrutar mot betonggolvet. Elefanthannen Kibo söker med snabeln efter strutsmulorna.
– Nu har han att göra en stund, säger Markus Svedin.
– Vintern är en jobbig tid, för elefanter får aldrig ha tråkigt. De måste ha att göra och fundera på, säger Per Kettil.

I taket ovanför elefanterna dinglar en stor bal med hö.
– Den hänger där för att elefanten ska tvingas luta huvudet bakåt och använda nackmusklerna på samma sätt som i verkliga livet. Man får titta på hur de lever i det vilda och sedan försöka apa efter, säger Markus Svedin.

Per Kettil berättar stolt att Kibo är den första djurparksfödda elefanttjuren som reproducerat sig i fångenskap i Europa. På den tiden bodde elefanterna vintertid i mindre utrymmen och kedjades fast under natten.
Födseln av små djurungar ger stor medial uppmärksamhet och Per Kettil har förstått vikten av att rida på vågen.

– När den första elefantkalven föddes var jag genast på politikerna: vi måste ha en bättre anläggning till djuren. Då fick vi 15 miljoner kronor till det.

Borås djurpark kostar mycket pengar att driva och förra året fick verksamheten ett driftsbidrag på nära 7 miljoner kronor av kommunen. Å andra sidan drar parken horder av besökare till Borås som bor på hotell, äter på stadens restauranger och shoppar loss för mångmiljonbelopp.

– De politiker som jag jobbar mot har fått en större medvetenhet om djurparkens ekonomiska betydelse. Förr betraktade man det som en ekonomisk belastning. Nu finns det en stor politisk enighet att djurparken är bra för Borås.

Reproduktion är ett viktigt ord för Per Kettil. Nyfödda ungar får inte bara politiker att öppna på plånboken, även besökarna dras till parken för att se resultatet av någon ”unik födsel”. Att reproduktionen fungerar tolkas också som ett kvitto på att djuren mår bra, trots sin fångenskap.

Ett sätt är att få glada djur är att mixa dem på samma sätt som i det vilda. På sommarhalvåret lever noshörningarna till exempel sida vid sida med geparder.
– Det samspelet resulterade i en rekordfödsel, åtta gepardungar föddes av samma mamma. När man får klipp från Washington Post om Borås djurpark så blir man ju lite glad.

Men djurgullet får inte gå överstyr, även om det är bra marknadsföring. Några namntävlingar där allmänheten får döpa små ulltottar till Erik Saade eller Amy Diamond lär inte förekomma så länge Per Kettil leder Borås djurpark.
– Vi har etiska regler som säger att vi inte ska förmänskliga djur. Det blir totalhaveri när man inte kan skilja på djur och människor. Man får lite press på namntävlingar, men i längden är det inte bra.

Han får också ofta frågor om att sitta i tv-soffor med djur i famnen, men tackar alltid nej.
– Djuren blir helstressade. Det är bra marknadsföring, men priset som djuren måste betala är för högt. Som tur är lever man inte ur hand i mun som kommunalt bolag.

Att jobba och vistas i närheten av djur är också förknippat med fara. Per Kettil och hans kolleger ägnar mycket tid åt att förbättra säkerheten. Under vintern har man bland annat byggt om staketet kring lejonen.
– Där var bara ett räcke innan som folk satte upp sina barn på. Vi blev alldeles iskalla. Man får hela tiden försöka tänka kring hörnet.

Men för några år sedan var olyckan framme. En av djurskötarna anfölls av en orangutang och blev allvarligt skadad. I dag jobbar hon halvtid och har livränta på 50 procent.
– Det är tufft, hon är handikappad för livet.

Utredningen om arbetsmiljöbrott tog två år och Per Kettil beskriver det som en väldigt pressad tid. Till slut kom man fram till att det var en olyckshändelse.

– Djur är inga maskiner. De är oförut­sägbara och man kan inte helt garantera att det är säkert. Trots manualer och skötselrutiner kan olyckan vara framme. Att vi har personal som kan läsa djur är a och o, säger Per Kettil.

 

Flera kommunala djurparker har sålts

Kolmården övergick 1997 från kommunal till privat regi. Furuviksparken ägdes fram till 2004 av Gävle kommun.
Parken Zoo i Eskilstuna och Lycksele djurpark ägs liksom Borås Zoo fortfarande av respektive kommun. Orsa kommun är delägare i Orsa björnpark. Just nu pågår en diskussion om försäljning av förlusttyngda Parken Zoo.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum