×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt fler IT-incidenter inom sjukvården

2011-03-18, Tidningenvision.se

Problem med IT-systemen inom sjukvården leder till allt fler anmälningar. Under de två senaste åren har de IT-relaterade lex Maria-anmälningarna ökat kraftigt.

I början av 2009 drabbades Region Skåne och Höganäs kommun av stora virusattacker. I Jönköpings landsting har problemen med journalsystemet varit så allvarliga att landstinget tvingats dra ner på antalet patienter. Dessa är två exempel på allvarliga IT-incidenter som lett till lex Maria-anmälningar.

Under 2007 och 2008 fick Socialstyrelsen in 27 lex Maria-anmälningar på grund av problem och brister med IT-system. Under de två senaste åren har 44 anmälningar gjorts, en ökning med 63 procent, skriver tidningen IT i vården.

I nästan vart fjärde fall har problemen varit så allvarliga att de inneburit risk för allvarlig skada eller sjukdom. I resten av händelserna gjordes bedömningen att det funnits en stor risk för skador.
De flesta fallen rör patientjournalsystem som antingen havererat, tappat bort remisser och anteckningar eller i många fall skrivit ut fel dos av läkemedel.

Ett exempel är Akademiska sjukhuset i Uppsala som för två veckor sedan anmälde sig självt sedan journalsystemet dragits med stora störningar efter ett totalhaveri i december.

Läkemedelsverket har tillsynsansvar för medicinteknisk utrustning. 2010 infördes ett krav på så kallad CE-märkning av IT-lösningar. Det håller nu på att införas i EU på svenskt initiativ.

– Vinsten med detta är att man kan ställa tydligare krav på tillverkarna. Historiskt sett har det säkerhetstänkande som finns inom annan medicinteknik inte funnits inom IT, säger Arne Kardell, tillförordnad chef över enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket, till tidningen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum