×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

AD: Inte fel omplacera visselblåsare

2011-03-10, Tidningenvision.se

Det var inte fel av Södertälje sjukhus att omplacera undersköterskan Peter Magnusson efter att han i media framfört påståenden om rasistiska attityder på intensivvårdsavdelningen (IVA). Det har Arbetsdomstolen, AD, slagit fast.

I januari 2009 berättade undersköterskan Peter Magnusson i SVT:s program Debatt att det förekom främlingsfientliga attityder mot patienter på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus.

Efter programmet blev han utskälld av sina chefer, vilket de senare har bett om ursäkt för, och omplacerades till en annan avdelning.

Fackförbundet Kommunal, som företräder Peter Magnusson, hävdar att förflyttningen var en bestraffning för att han uttalat sig i media. Men AD håller inte med och anser att arbetsgivarens agerande inte strider mot god sed på arbetsmarknaden.

I stället fäster domstolen stor uppmärksamhet vid arbetsgivarens beskrivning av konflikter och samarbetssvårigheter med ledning och övrig personal som följde i kölvattnet på teveprogrammet. Det skulle i sin tur ha lett till en fara för patientsäkerheten, vilket arbetsgivaren uppger som det främsta skälet för att förflytta Peter Magnusson.

Till Kommunalarbetaren säger Magnussons ombud Sussanne Lundberg, jurist på LO-TCO Rättsskydd, att domen är svårt att förstå:

– Å ena sidan finns en massa fina ord om vikten av att utnyttja sina grundlagsrättigheter, att prata med media som Peter gjorde. Men man landar ändå i att det var han som skulle förflyttas, säger hon.

Domen i AD var enhällig och Kommunal dömdes att betala rättegångskostnaderna på drygt 300 000 kronor.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum