×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

1000 kronor extra till assistenterna

2011-03-24, Tidningenvision.se

Löne- och biblioteksassistenter i Katrineholm har haft för lite betalt jämfört med andra anställda. Nu får de ett extra påslag på i snitt 1 000 kronor i månaden.

Fakta

Lönerna för elva yrkesgrupper i Katrineholm höjs efter lönekartläggningen. Eftersom det är medellönerna som höjs betyder det att de anställda kan få olika mycket.

 

Yrke

Nuvarande medellön

Lönehöjning

Assistent kommunledningen

21 400 kr

1 000 kr

Biblioteksassistent

19 500 kr

1 000 kr

Hälsopedagog

22 050 kr

1 000 kr

Enhetschef för städ och kost

30 000 kr

1 000 kr

Arbetsmarknadscoach

25 150 kr

500 kr

Introduktionshandläggare

24 300 kr

500 kr

Personalspecialist

29 100 kr

500 kr

Behandlingsassistent

22 800 kr

500 kr

Kontorschef

45 600 kr

1 000 kr

Förvaltningschef

54 600 kr

1 000 kr

Förskollärare

24 800 kr

400 kr

 

Lönehöjningarna är ett resultat av en lönekartläggning i fjol. Då höjdes lönerna för bland andra socialsekreterare, förskollärare och områdeschefer.

Nu ska snittlönerna upp i ytterligare elva yrkesgrupper som efter arbetsvärderingen bedömts ligga för lågt, antingen i jämförelse med andra anställda i kommunen eller i förhållande till meddellönerna i hela Sverige.

Bland dem som får störst löne­påslag finns assistenterna på kommunledningsförvaltningen. Deras medellön ska höjas med 1 000 kronor i månaden.

–Det är ett steg i rätt riktning. Vi har i tio års tid påtalat att hela vår grupp ligger en tusenlapp för lågt, säger löneassistent Ove Nilsson.

Tillsammans med elva kolleger på lönekontoret hanterar han lönerna för kommunens samtliga 3 500 anställda, samt även Gnestas kommunlöner som Katrineholm sköter på entreprenad.

Snittlönen för löneassistenterna ligger på 21 400 kronor i månaden. Ove Nilsson, som  varit anställd sedan början av 1980-talet, tjänar 21900 kronor.

–Våra löner kan variera lite beroende på vad man gör. Jag har lite sidouppdrag också, säger han och konstaterar att det tidigare varit svårt att få gehör för kraven på högre löner.

–Det är roligt att de nu hörsammat våra krav.

Totalt avsätter Katrineholms kommun 2 miljoner kronor extra, utöver utrymmet i den årliga löneöversynen, för att rätta till de osakliga löneskillnaderna som upptäckts i lönekartläggningen. De pengarna räcker till att höja medlellönerna för 301 anställda med 400–1 000 kronor i månaden.

För de flesta av de elva yrkesgrupper som berörs handlar det också om att få upp lönerna till genomsnittet i Sverige. Till exempel ligger biblioteksassistenternas medellön cirka 1 400 kronor under rikssnittet, introduktionshandläggarna tjänar 900 kronor mindre, och förvaltningschefernas löner ligger i genomsnitt 2 250 kronor lägre än i övriga Sverige. Så mycket höjer man dock inte lönerna i Katrineholm.

–Det är viktigt att vi har löner vi kan konkurrera med, och det är bra att vi har ett värderingsinstrument i botten. Men det tar tid att få balans och jag får ju rätta mig efter det ekonomiska utrymmet, säger Pat Werner (S), ordförande i personalutskottet i Katrineholms kommun.

Enligt lagen ska lönekartläggningar göras var tredje år. Göran Svenningsson, SKTFs avdelningsordförande i Katrineholm, kontaterar att det tagit tid att bli färdig med den här. Men han tycker resultatet blev lyckat.

–I stort sett blev det bra. Tidigare har arbetsvärderingar skett på ganska lösa boliner.

–Men nu har vi en bra modell att utgå ifrån när vi jämför olika yrken med varandra, och märker man sedan att något yrke hamnat fel går det ju att ändra på det, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum