×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vilken fikatyp är du?

2011-05-10, Tidningenvision.se

På vissa arbetsplatser följs de gemensamma fikarutinerna slaviskt, på andra sveper man sitt kaffe vid datorn. Forskarna menar att det kan räcka med en 5-minuterspaus då och då för att hjärnan ska bli pigg igen.

Fakta

1. Vilka fikatraditioner har ni på ditt jobb?
2. Betalar ni för kaffet?

Per Eriksson, administratör, Hallstahammar:
1. Vi fikar två gånger per dag. Det är en samvetsfråga hur länge man sitter, det brukar bli 20–25 minuter på förmiddagen och en kvart på eftermiddagen. Det finns ost och smör så att man kan breda sina egna mackor. Vi har efterlyst att det borde finnas frukt, men det har vi inte lyckats övertyga arbetsgivaren om ännu.

2. När vi övergick till rättvisemärkt kaffe så höjdes det till 40 kronor i månaden. Det dras på lönen.

 

Helena Wikner, familje­pedagog IFO, Krokom:
1. Vi har gemensamt fika halv tio och halv tre med kaffe och eventuellt medhavd smörgås. Det brukar bli 15–20 minuter. På fikat och lunchen försöker vi att inte prata jobb. Det händer att folk spontant tar med sig kaffebröd. Den som bakar mest är en manlig kollega som brukar ha bakat pajer, långpannekakor eller bullar.

2. Vi lägger pengar i en gemensam kassa. Den som bara vill dricka kaffe betalar 50 kronor i månaden och den som vill ha smörgåsar betalar en hundralapp. Själv dricker jag bara kaffe.

 

Erik Hiller, supportspecialist och SKTF-ordförande Regionservice Västra Götlandsregionen:
1. Jag dricker cirka fyra koppar kaffe per dag. Jag jobbar fackligt på heltid nu och jag och min kollega på expeditionen har ett eget kök där vi brukar fika tillsammans. Jag är ute mycket och träffar medlemmar och då brukar jag ta med mig en vetekrans eller ibland en smörgåstårta. Det känns som goodwill att bjuda på lite fikabröd när man kommer och hälsar på ute på arbetsplatserna.

2. Arbetsgivaren bjuder på kaffe. Det finns kaffeautomater utplacerade lite här och där. Mackor får man ta med sig själv.

Katten gör det finaste kaffet

- Ordet fika har använts sedan 1910 och har bildats efter en omkastning av stavelserna i kaffi (som är en ordform av kaffe).
- Norden har världens absolut högsta kaffekonsumtion. Finländarna förbrukar i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag. Tätt efter kommer Sverige med 3,2 koppar om dagen.
- Jamaica Blue Mountain brukar kallas världens dyraste kaffe. Kilopriset är runt 1 500 kronor per kilo till skillnad från vanliga
kaffesorter som kostar 50–100 kronor per kilo.
- En kaffesort som är omtalad bland finsmakare är Kopi Luwak, som utvinns ur spillningen från sibetkatten. Djuret får äta de bästa kaffebären, som rengörs och rostas efter att ha passerat matsmältningssystemet. Endast 500 kilo framställs varje år.
Källa: Nationalencyklopedin, Svensk kaffeinformation.

I danska kommunen Helsingör beslutade man nyligen att reducera antalet fikapauser till en gång i veckan. 15 minuter på torsdagar får man möta sina kolleger över en kopp kaffe. Ett liknande beslut i Sverige – kafferasternas förlovade land – skulle antagligen leda till ramaskri.
Enligt forskarna behöver vi regelbundna avbrott i arbetet för att kunna vara effektiva.

– Det vi vet om raster är att hjärnan blir piggare och fräschare. Kaffet är inte nödvändigt för att få effekten. Egentligen räcker det med 5-minuterspaus, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Två pauser per dag, förutom lunch, menar Torbjörn Åkerstedt är fullt tillräckligt såvida man inte har ett väldigt tungt eller stressigt jobb. Att fortsätta jobba samtidigt som man sörplar i sig sitt kaffe räcker inte.

– Det viktiga är att hjärnan får göra något annat. Får man dessutom interaktion med andra piggnar vi till lite extra. Det är också viktigt att arbetslaget träffas för att på så sätt kväsa misstänksamhet och konstigheter i sin linda.

Torbjörn Åkerstedt har inte sett någon tendens att svenska arbetsgivare gör som Helsingör och skär kraftigt i fikatiden.

– Däremot finns exempel på att anställda förhandlar bort raster på eget initiativ för att kunna gå hem tidigare. Att jobba 12 timmar på raken är acceptabelt under förutsättning att jobbet inte är tungt, stressigt eller alltför styrt. Det viktiga är att hjärnan efteråt får ta ledigt och gå på tomgång. Att det finns fri tid till återhämtning.

Hur fikar du själv på ditt jobb?
– Jag är ju chef och har sagt åt mina anställda att ta kaffepaus på förmiddag och eftermiddag, men de lyder inte alltid. Jag kan ju inte tvinga dem, folk har olika mycket att göra olika perioder. Men man bör träffas i gruppen åtminstone någon gång per dag.
 

Fikatyperna

Bullmamman
Bullar ofta upp hembakt på fikaordet. Kan hållas skyldig till att Beach 2011 definitivt lär gå i stöpet.

Dammsugaren
Så sockersugen att han rotar runt bland gårdagens fikarester. Har inga problem med att sätta i sig bullar som förvandlats till skorpor.
Doppar i koppen och suger nöjt i sig.

Ickefikaren
Intresserar sig vare sig för småkakor eller småprat. Har aldrig förstått vitsen med att äta mellan måltiderna och tycker att social samvaro är överskattad.

Trendnissen
Fnyser åt kaffemaskinens ”blask”. Sippar på hämtat specialkaffe och pratar länge om syrahalt, rostningsmetod och fyllighet. Diskuterar gärna vilket vattentryck det ska vara i espressomaskinen.

Fikapolisen
Får en kick av att kräva in pengar till bullkassan och skriva fikafixarscheman. Säger genast ifrån på skarpen om någon glömmer att diska koppen.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum