×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tandsköterskor kräver högre lön för mer ansvar

2011-05-26, Tidningenvision.se

Att låta tandsköterskor på folktandvården i Varberg utföra vissa tand­läkaruppgifter blev lyckat för klinikens ekonomi. Men i tandsköterskornas lönekuvert märks det knappast. Och nu kommer protesterna.

För 16 år sedan hade folktandvården i Varberg långa köer och ekonomin var dålig. Landstinget Halland beslöt att få till en förändring, så personalen fick börja jobba skift och öppnade kliniken även på lördagar.

–Dessutom fick vi tandsköterskor vidareutbilda oss för att kunna utföra tandläkaruppgifter. Nu gör vi fyllningar, lägger bedövningar, tar avtryck och slutför ibland tandläkarnas arbeten. Det är ett helt annat sätt att jobba och innebär mycket mer ansvar än tidigare, säger tandsköterskan Margit Albrektson.

Förändringarna har inneburit att köerna till kliniken har försvunnit, då den har kunnat ta emot fler patienter, vilket i sin tur har lett till större intäkter.

–Det här är ett jättekul sätt att jobba, men det borde synas någonting i lönekuvertet också, säger Margit Albrektson, som tillsammans med drygt 30 kollegor på kliniken i Varberg har skrivit ett brev till tandvårdsledningen och politiker i Region Halland för att uppmärksamma det hela.

I brevet pekar de bland annat på att medellönen för tandsköterskor ligger på 21 500 kronor, medan en ortodontiassistent, som också utför tandläkaruppgifter, tjänar 2 500 kronor mer i snitt.

Trots att ledningen i ett svarsbrev medger att tandsköterskorna utför tandläkaruppgifterna på ett bra sätt, tycker man att lönenivån är ”skälig”. Samtidigt motiverar man ortodontiassistenternas högre lön med att de har läst två terminer på högskola.

Tandsköterskor på folktandvården i Varberg har utbildat sig under lika lång tid på högskolan just för att kunna bidra med tandläkaruppgifter. Vad är skillnaden?

–Det är två helt olika saker. Det var en uppdragsutbildning tandsköterskorna fick gå för 16 år sedan. De fick ett lönepåslag då, som sedan har fasats ut med åren, eftersom det är kunskaper som tandläkare lär ut internt i dag eller som man kan få via internkurser.

–Men ortodontiassistenterna läser på högskolan för att kunna utföra väldigt specifika arbetsuppgifter i en mycket speciell verksamhet. De är tandregleringsspecialistens förlängda arm, säger tandvårdschefen Gunilla Swanholm.

Är tandsköterskornas hög­skolepoäng helt värdelösa nu?

–Det sa jag inte. Men utbildningen ligger långt tillbaka i tiden och går inte att jämställa med en ortodontiassistent­utbildning.

Gunilla Swanholm menar också anledningen till att patientköerna har försvunnit i Varberg är för att där finns två folktandvårdskliniker. De här sakerna får Margit Albrektson att häpna.

–Nämen hallå! 60 högskolepoäng som 60 högskolepoäng. Jag är glad att ortodontiassistenterna får en hyfsad lön, men det ska väl vara lika villkor för dem som har läst lika länge på högskolan.

–Och ja, det har öppnats en ny klinik i Varberg, men det är den superförändring i vårt sätt att jobba som har bidragit till att korta köerna och till bättre ekonomi, hävdar hon.

Margit Albrektson och hennes kolleger tänker inte ge sig. Nu formulerar de protestbrev nummer två.
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum