×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tandsköterskor i norr kräver högre lön

2011-05-13, Tidningenvision.se

De kallar det Kiruna­upproret. Tandsköterskor i Norrbotten tröttnade på den usla löneutvecklingen och skrev en protestlista till landstingets makthavare.

–Vi kommer ingenstans i löneutvecklingen. Själv fick jag 325 kronor mer i månaden i årets avtal. Det är egentligen en löne­sänkning eftersom inflationen är högre, säger Elisabet Jonsson Thörn, tandsköterska på Folktandvården i Kiruna.

Hon har jobbat 30 år i yrket och tjänar 20 225 kronor i månaden.

–Lönen har stått stilla så länge. Nu får det vara nog.

Elisabet Jonsson Thörn är inte ensam om sitt missnöje. Cirka 40 tandsköterskor och några stöttande tandläkare på folktandvårdskliniker i hela länet har skrivit på en protestlista, kallad Kirunaupproret, som de har skickat till bland andra tandvårdschefen i Norrbottens läns landsting, Klas Tunbrå. Han skyller de låga lönerna på landstingsekonomin.

–De flesta yrkesgrupper i landstinget hamnade kring 2 procents löneökning i år. Ekonomin ska ju gå ihop. Samtidigt ligger tandsköterskornas löner i Norrbotten inte lägre än för tandsköterskor i resten av landet, säger Klas Tunbrå.

Klas Tunbrå förstår ändå tandsköterskornas frustration.

–De gör ju ett jättebra jobb, så jag skulle vara jätteglad om det gick att höja deras löner. Och jag propagerar varje år för det hos landstingsledningen som håller i de ekonomiska ramarna, säger han.

Som SKTF-tidningen tidigare har berättat startar Norrbotten, tillsammans med tre andra landsting i Norrland, en yrkeshögskoleutbildning för tandsköterskor till hösten. Bakgrunden är att det är brist  på dem.

Vore det inte en idé att höja lönen för att locka folk till tandsköterskeyrket i Norrbotten?

–Det har inte med varandra att göra. Det är brist på tandsköterskor över huvud taget, och de blir ju inte automatiskt fler för att lönen höjs, säger Klas Tunbrå.

Men det kanske kan locka fler till utbildningen?

–Det är egentligen ett attraktivt yrke, och lönen är ju inte allt.

Hittills har cirka 100 personer sökt de 30 platserna på utbildningen. Men Elisabet Jonsson Thörn tror att antalet sökande hade varit färre om landstingen i samband med marknadsföringen av utbildningen även hade informerat om lönenivåerna.

–De mörkar de låga ingångslönerna. En tandsköterska måste ju ha en karl för att klara sig ekonomiskt, säger hon.

I Kirunaupproret ingår också de insändare som tandsköterskorna har fått publicerade i flera stora dagstidningar.

–Vi vill även gärna demonstrera, men Norrland är stort och avstånden långa, så det är svårt att få alla att samlas. Vi har också pratat om massuppsägning, men då gäller det att verkligen få med alla för att det ska bli någon effekt. Men vi måste skrika, för vi är en bortglömd yrkesgrupp, säger Elisabet Jonsson Thörn.
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum