×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Större chans till längre semester

2011-05-24, Tidningenvision.se

Nu kan fler SKTFare i kommunerna få chansen att byta pengarna i semesterdagstillägget mot flera semesterdagar. Arbetsgivarna och facket har nu tagit fram gemensamma riktlinjer.

Fakta

Semesterdags­tillägget som kommunanställda får i samband med semestern är 0,605 procent av lönen.
Den som tjänar 25 000 kronor och har 25 semesterdagar får alltså 3 781 kronor i semesterdagstillägg. Med 31 dagars semester och en månadslön på 25 000 kronor blir tillägget 4 689 kronor.
SKTF rekommenderar att de som har 25 dagar semester ska få byta pengarna mot fem extra
lediga dagar. De som har 31 eller 32 dagars semester bör få sex dagar extra.
 

Att byta pengarna i semesterdagstillägget mot flera semesterdagar har varit populärt bland SKTFs medlemmar och har införts i flera kommuner.

Arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tidigare avrått kommunerna från att gå med på bytet eftersom man ansett att det kan bryta mot semesterlagen. En uppfattning som SKTF inte delat.

SKTF och SKL har under flera månader fört diskussioner för att nå en gemensam syn och har nu enats om riktlinjerna.

De visar bland annat vad som krävs för att man ska kunna byta tid mot pengar, om lokala fack och arbetsgivare är överens om det i ett lokalt kollektivavtal.

I de riktlinjer som parterna har enats om finns beskrivet vad lokala fack och arbetsgivare ska tänka på för att inte bryta mot semesterlagen. Till exempel ska överenskommelsen gå att säga upp och parterna måste vara överens om hur sparande av semesterdagar påverkas och vad som händer om den anställde slutar.

SKTF rekommenderar att de som byter ska få fem eller sex dagars ledighet i utbyte mot pengarna i semesterdagstillägget. Den anställda ska dessutom varje år kunna välja mellan pengar eller ledighet.

Enligt Kurt Blomqvist, ombudsman på SKTFs enhet för löner och yrkesvillkor, innebär det att de anställda får lite mer ledighet än vad pengarna egentligen skulle ha gett. Det innebär också att risken för att bryta mot semesterlagen är minimal.

Tror du att flera kommuner kommer att gå med på att byta nu?

–Ja, det tror jag, säger han.

I det senaste centrala avtalet mellan SKTF och SKL infördes möjligheter till större flexibilitet när det gäller semester. I de riktlinjer som nu ska skickas ut till chefer och fackliga företrädare finns också flera exempel på semesterlösningar man kan komma överens om i lokala kollektivavtal.

–Man kan till exempel växla övertid mot flera semesterdagar och lokalt komma överens om flera semesterdagar för de som är under 40 år, säger Kurt Blomqvist.

Uddevalla är en av de kommuner som nyligen tillåtit bytet av semesterdagstillägg mot flera lediga dagar.
I vintras skrev man ett avtal med SKTF. Nu har ett 100-tal anställda nappat.

–Det blev väldigt populärt. SKTF var drivande i den här frågan men nu har vi skrivit liknande avtal med andra fack också, säger kommunens förhandlingschef Eric Hietala.
 
 
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum