×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Meddelarfrihet i avtal mellan SKTF och Capio

2011-05-26, Tidningenvision.se

SKTF har tecknat det första kollektivavtalet om meddelarfrihet för anställda i privata vårdbolag. Avtalet är tecknat med Capio AB och dess svenska dotterbolag.

– Det är ett viktigt genombrott. Nu hoppas jag att vi ska kunna få till liknande avtal med andra privata vårdbolag, säger Tommy Löfgren, ombudsman på SKTF.

En kartläggning som SKTF-tidningen tidigare har gjort visade att de flesta landsting och en tredjedel av alla kommuner ställer krav på meddelarfrihet när de skriver avtal med privata vårdföretag. Hittills finns ingen rättslig prövning som visar om dessa avtal håller.

Tommy Löfgren är kritisk mot dessa avtal:

– Det handlar bara om skrivningar i policydokument, ingenting händer om arbetsgivaren bryter mot ett sådant avtal, säger han.

Att SKTF nu har tecknat det första kollektivavtalet om meddelarfrihet med Capio ser han därför som ett tungt genombrott.

– Det ger meddelarfriheten en helt annan tyngd. Bryter arbetsgivaren mot detta avtal begår man ett kollektivavtalsbrott. Längre än så kan vi inte komma i den här frågan, säger Tommy Löfgren.

Får de anställda på Capio samma meddelarfrihet som offentligt anställda?

– Det finns en begränsning när det gäller företagshemligheter eftersom det här rör sig om ett aktiebolag. Men i övrigt gäller samma regler mot efterforskning av källor och förbud mot repressalier, säger Tommy Löfgren.

Nu hoppas han avtalet med Capio ska göra att SKTF kan skriva liknande avtal med andra privata vårdbolag.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum