×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kvinna med hårda nypor

2011-05-10, Tidningenvision.se

En resultatinriktad järnlady som får alla dit hon vill men också är engagerad, social och nyfiken. Det är många som har åsikter om Ingela Gardner Sundström. Men en sak är säker – hon har stor makt över SKTFarnas löneavtal.

Fakta

Titel: Ordförande SKL:s förhandlingsdelegation, kommunfullmäktiges ordförande i Österåker, ledamot i tredje AP-fonden.

Ålder: 67 år.

Arbetsplats: Bostaden i Östra Ryd.

Bor: Östra Ryd i Österåker.

Familj: Man, åtta barn mellan 19 och 39 år (sex egna + två bonusbarn), 7 barnbarn.

Fritid: Läsa, titta på fåglar, konst, lyssna på klassisk musik.

Gör mig glad: Barnen och barnbarnen.

Gör mig arg: Illvilja, när personer misstror mina motiv och utgår från att jag har onda avsikter.

Om knappt ett år ska ett nytt löneavtal för 110 000 SKTF-medlemmar och över en miljon andra anställda i kommuner och landsting vara klart.

Den som kommer att leda förhandlingarna är Ingela Gardner Sundström. Nyligen blev hon omvald som ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation.

Hemma i Österåker har hon gjort sig känd som en tuff, moderat kommunpolitiker som tycker att allt kan privatiseras och att konkurrensen leder till större valfrihet och bättre kvalitet för brukarna.

De 14 åren som kommunstyrelsens ordförande handlade enligt henne själv mest om att sanera ekonomin, ofta med hårda nypor och besk kritik som följd.

När man frågar runt bland politiska motståndare dyker ordet manipulativ och namnet Margret Thatcher upp. Manipulativ viftar hon lätt bort och säger att hon alltid spelar med öppna kort. Liknelsen med den tidigare brittiska premiärministern, en symbol för privatiseringar, verkar hon ta som en komplimang.

–Det är många som har liknat mig med henne faktiskt. Jag tycker att hon var en jädra strong dam. Hon gjorde det som var nödvändigt för att få England på fötter.

Saker de har gemensamt, förutom ideologi, är att de är kvinnor som inte hukat för konflikter och ofta fått hård kritik.

–Jag har tagit många strider här ute i min ankdamm för att utveckla och driva på politiken, det är en svår balansgång och det är klart att alla inte alltid kan vara nöjda.

Som förhandlare beskriver hon sig som intresserad av vad motparten har för hjärtefrågor och tycker att hon har bra tålamod. Men allra bäst tycker hon att hon är under press och i sista sekunden.

–Man måste vara stark och tro på det man gör. Att driva något halvhjärtat går ju inte, då märker folk genast att man inte är övertygad. Men man får ju inte vara så övertygad att det bara finns en lösning och att man inte låter sig påverkas. Men man måste ha huvudscenariot klart för sig.

Ingela Gardner Sundström vill utveckla och påverka oavsett vad det handlar om. Går inte det tappar hon intresset. Genom hela livet har hon engagerat sig i det som varit aktuellt för henne just då. När hon pluggade juridik blev hon vice ordförande i studentkåren för Stockholms universitet. Intresset för hemkommunens utveckling slutade med att hon blev kommunalråd. Och när de yngsta barnen var små startade hon en friskola.

Trots att hon som kommunalråd jobbat med lokala frågor var det den internationella politiken som väckte engagemanget. 1956 bodde familjen Gardner i Iran där pappa jobbade på ett byggprojekt.

–Jag var 12 år och minns tydligt när han kom hem på lunchen och berättade att ryssarna hade gått in i Ungern. Jag såg hans avståndstagande och det gjorde ett starkt intryck på mig.

När Sovjet gick in i Tjeckoslovakien 1968 började hon se världen uppdelad i goda och onda krafter.

–Då insåg jag att jag var moderat, partiet stod för det jag upplevde som frihet, människors rätt till självbestämmande.

Men att vara ung och moderat under en tid starkt präglad av vänstervindar och studentrevolt var inte alltid lätt. Ingela Gardner Sundström är säker på att hon stärktes som person, politiker och moderat av de tuffa åren på 1970-talet.

–Vi var tvungna att kämpa för våra värderingar och fick räkna med att bli häcklade. Min man blev nedslagen på ett torgmöte. Vi blev präglade av en kampanda.

I början av 70-talet fick hon jobb på TCO som kårortsombudsman. 1975 blev hon politisk sekreterare för Moderaterna och satt senare en mandatperiod i riksdagen.

1977 flyttade Ingela Gardner Sundström och hennes dåvarande man till Österåker. De köpte det gamla nedgångna ålderdomshemmet i Östra Ryd. De behövde ett stort hus för familjen växte snabbt.

När vi träffar henne en solig tisdagsförmiddag i april är det stora huset lugnt och tyst, men man kan föreställa sig livet när de åtta barnen stormade runt i trappor och rum.

Inför den här mandatperioden bestämde sig Ingela Gardner Sundström för att sluta som kommunalråd. Nu är kvällarna lediga och tre dagar i veckan kan hon jobba hemifrån i det lilla kontoret hon delar med sin man.

Men avskedet från kommunalrådsposten blev inte som hon hade tänkt sig. Det slutade med svarta tidningsrubriker.

–Det gör ont och känns väldigt ledsamt, jag tycker det känns orättvist. Jag är stolt över vad jag har åstadkommit här i Österåker, säger hon.

Att bli ifrågasatt och utskälld för politiska beslut kan hon ta, men att personligen bli misstänkliggjord känns tungt. Hon anklagades för att ha gynnat sin egen man som också är politiker i kommunen och för att ha haft en överdådig avslutningsfest som kostade 250 000 kronor.

Utan att gå in på detaljer tycker Ingela Gardner Sundström att kritiken var obefogad. Hennes man fick ett tyngre politiskt uppdrag som krävde betydligt mer tid och därmed högre ersättning. Men visst, hon håller med om att det var dumt att hon satt med i arvodesgruppen som drog riktlinjerna för politikerlönerna. Festen säger hon att hon inte alls var med och arrangerade.

Snart börjar förberedelserna för SKTFs nya avtal. Ingela Gardner Sundström kommer att driva på hårt för ett avtal utan siffror för garanterade löneökningar. Hon är övertygad om att bara kommunerna själva kan och ska avgöra hur stort utrymme de har till löneökningar. Att lönerna ska vara individuella och att lönespridningen måste öka är självklarheter för henne.

–Man måste kunna göra lönekarriär om verksamheterna ska utvecklas och vi ska kunna rekrytera. Men då krävs att arbetsgivarna kan motivera att några drar iväg lönemässigt. Facken måste också stå upp för att visa att det är det här vi har kommit överens om.

Hon kan också tänka sig att det i vissa fall kan vara bra att inte ge någon löneökning alls till anställda som inte presterar på jobbet.

–Ibland går människor kvar på sitt arbete och vantrivs. De kanske behöver gå vidare och då kan lönesättningen vara en viktig signal.

Har alla chefer förutsättningar för att kunna sätta rätt löner?

–Nej, på sina håll har chefer för många medarbetare för att hinna med. Allt bygger på att personalen har förtroende för att chefen har förmåga och tid att ha samtal, vara ute i verksamheterna och göra sina utvärderingar.

Vid 67-års ålder har hon inga planer på att sluta helt med politiken. Framöver kan äldrevården bli en hjärtefråga. Kanske startar hon ett äldreboende i sitt gamla ålderdomshem.

–Det skulle faktiskt inte förvåna mig om jag gör det, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum