×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Krävs mer än ett avtal”

2011-05-12, Tidningenvision.se

Det räcker inte med avtalen mellan kommun och företag. Om privatanställda ska slippa risk för repressalier måste det finnas regler eller avtal på den egna arbetsplatsen.

SKTFs jurist Daniel Falk är skeptisk till värdet av att ge anställda meddelarfrihet genom avtal mellan kommunen och det privata företaget. Ska det vara samma villkor för kommun- och privatanställda krävs en lagändring. Väljer man att teckna ett avtal krävs också en uppgörelse mellan det privata företaget och de anställda.

–Man kan skriva in det i ett lokalt kollektivavtal eller så kan arbetsgivaren utfärda regler om vad som gäller. Antingen kan man ha samma regler som i lagen eller så kan man ha
någon egen variant, säger Daniel Falk.

En kommunal arbetsgivare som hindrar anställda från att utnyttja sin meddelarfrihet bryter mot lagen och kan straffas. Men det kan inte en privat arbetsgivare. Företaget kan eventuellt bli skyldigt att betala skadestånd till facket om meddelarfriheten finns i kollektivavtal, men det är inte säkert att den anställde får något.

–Men om någon blir uppsagd för att ha talat med pressen trots att man hade meddelarfrihet genom ett kollektivavtal eller enligt regler för arbetsplatsen så skulle den uppsägningen troligen inte hålla i Arbetsdomstolen.

Krav på meddelarfrihet för anställda på privata vårdbolag imponerar inte heller på statsvetarprofessorn Lennart Lundquist i Lund som i hela sitt yrkesliv arbetat med offentlig förvaltning. Han tycker visserligen att det är positivt att Moderaterna lyfter frågan.

–Men i förslaget undantar man affärshemligheter. Det ska inte ingå i meddelarfriheten. Men vem ska definiera vad som är en affärshemlighet? Är inte allt i ett privat bolag
affärshemligheter?

För en enskild anställd blir det svårt att dra den gränsen, tror Lennart Lundqvist.
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum