×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Göteborg satsar på administratörer

2011-05-11, Tidningenvision.se

Hur kan vi bättre ta tillvara på administratörernas kunskap? Den frågan ska Göteborgs stad finna svar på. Målet: att lyfta en yrkesgrupp som hamnat i skymundan.

Den bortglömda yrkesgruppen. Så beskrivs ofta administratörerna. Ett exempel på att det finns sanning i ett sådant påstående är när Göteborgs stad skulle byta lönesystem 2007. Tidigare hade lönefrågor främst skötts av administratörer men till det nya systemet fick bara chefer behörighet. Det här går inte, påpekade flera anställda och innan systemet sjösattes hade även assistenter fått behörighet.

Nu ska Göteborgs stad i stället försöka lyfta fram och utveckla sina administratörer. Stadskansliet har fått i uppdrag att ta fram försöksverksamheter där administratörsyrket tydligare kan renodlas. Bland annat ska man undersöka om administratörernas kunskaper används rätt och om det finns arbetsuppgifter som kan utvecklas.

Det är den borgerliga minoriteten i Göteborgs stad som lyft frågan. Maria Rydén (M) är vice ordförande i personal- och arbetsmarknadsutskottet.

–Det är lätt att administrativa arbetsuppgifter – som administratörer kan göra mycket bättre – läggs på chefer. Därför är det bra att man får på papper vad en administratör gör och att deras yrke sätts i fokus. Den här gruppen har tyvärr inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Frågan väcktes i höstas i samband med att ett nätverk av administratörer i Göteborg anordnade en yrkesdag. Över 300 administratörer samlades, en undersökning av hur man uppfattade arbetssituationen redovisades och Jonas Ransgård (M), då vice ordförande i personal- och arbetsmarknadsutskottet, blev så intresserad att han i efterhand kontaktade SKTF för att få mer fakta ur undersökningen. Det ledde fram till det förslag som nu klubbats.

Laila Frleta är byråsekreterare i stadsdelen Västra Hisingen. Bemanningsfrågor, personal- och lönefrågor ligger på hennes bord. Kommunens initiativ tycker hon är toppen.

–Jag hoppas att vi ska synas mer som yrkesgrupp. Vi sitter på mycket kunskaper som inte syns på papper. Och kommer man fram till att någon kunskap fattas hoppas jag att vi kan få vidareutbildning.

Administratörskollegan Janis Fredman, som tillfälligt vikarierar som enhetschef, ser flera arbetsuppgifter som skulle kunna flyttas över från chefer till administratörer, som hantering av arbetsskador och schemafrågor.
Äntligen, säger hon om stadens initiativ för administratörerna. Men hon lägger in vissa reservationer.

–Det är nu det verkliga arbetet börjar. Att komma överens att man ska lyfta administratörerna är en sak. Men hur kompetensutvecklingen ska ske är något annat. Även lönerna är något som måste tas upp.

Om Göteborgs satsning kommer att påverka lönerna kan Maria Rydén inte säga något om. Men hon tror att inventeringen av arbetsuppgifter kan gynna administratörerna.

–Problemet är att det ofta saknas arbetsbeskrivningar, att mycket man gör inte står nedskrivet någonstans. De här inventeringarna kan bli ett ypperligt redskap vid lönesättningen, säger hon.
 
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum