×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler otrygga jobb i kommunerna

2011-05-25, Tidningenvision.se

Efter att otrygga anställningar som vikariat och projektanställningar har minskat under flera år i kommunerna har de nu blivit vanligare igen.

Fakta

Enligt Lagen om anställningsskydd finns det två former av anställning – tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Den sistnämnda gäller för en bestämd tid. De två vanligaste tidsbegränsade anställningarna är:

Allmän visstidsanställning. Arbetsgivaren kan anställa på viss tid av vilket skäl som helst, men efter två år övergår anställningen till en tillsvidareanställning

Vikariat. Man ersätter någon annan som har den ordinarie tjänsten. Du kan vara vikarie i högst två år under en femårsperiod, sedan övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Dessutom kan man bli provanställd under högst sex månader. Därefter går anställningen över till en tillsvidareanställning om man inte kommer överens om något annat. Den anställda eller arbetsgivaren kan bryta provanställningen med två veckors varsel. Det gäller dock inte inom kommuner och landsting.

Källa: SKTF

Både fack och arbetsgivare i kommunerna är överens om att så många som möjligt ska ha trygga anställningar. Under flera år har också andelen tidsbegränsade anställningar, som projektanställningar och vikariat, minskat. Men nu har något hänt.

Mellan 2009 och 2010 ökade antalet visstidsanställningar med 4 000 tjänster, eller 7 procent. Under samma period minskade tillsvidareanställningarna med nästan 10 000, enligt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

–Det märks tydligt i Göteborg, trots ett politiskt mål om att minska visstidsanställningar och timanställningar, säger Marcus Gustavsson, SKTFs avdelningsordförande i Göteborg.

Varför tror du att visstids­anställningarna har ökat?

–Arbetsgivarna är väl helt enkelt rädda för att de inte ska klara budgeten om de anställer på tillsvidaretjänster. I stället för att ersätta de som gått i pension får folk gå på vikariat eller allmän visstidsanställning länge, säger Marcus Gustavsson.

I Göteborgs stad ökade andelen visstidsanställda från 7,3 till 8,8 procent mellan 2009 och 2010. I april i år var andelen uppe i 9,1 procent.

Även i Malmö ökade andelen tillfälligt anställda förra året, från 9,2 till 11,5 procent. Det motsvarar 500 nya tillfälliga jobb. 100 av jobben är en satsning på att få in unga arbetslösa på tidsbegränsade anställningar i kommunen.

Förhandlingschefen Jan Lundin säger dock att kommunen minskat de tillfälliga anställningarna de senaste åren. Särkilt under 2009 då kommunen drog ned kraftigt på vikarier på grund av den ansträngda ekonomin.

–Jag skulle vilja säga att 2010 är en återgång till den nivå på tillfälliga anställningar som vi har haft tidigare, säger han.

Lena Emanuelsson, sektionschef på Avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser av ökningen. Hon säger att den långsiktiga trenden ändå är att fler får tryggare anställningar i kommunerna.

Men många av de SKTF-avdelningar som SKTF-tidningen talat med håller inte med.

–Det är fler som får visstidsanställningar i dag än tidigare. Det ser jag på anställnings­avtalen från arbetsgivaren, säger Margareta Glaad, ordförande i SKTF-avdelningen i Solna.

Andra exempel där facket uppger att otrygga anställningar har blivit vanligare är Tierp, Huddinge, Strängnäs, Götene, Värmdö, Svalöv, Timrå, Eksjö och Umeå.

Även SKTF Direkt, dit medlemmar kan ringa för att få rådgivning, får fler frågor om tillfälliga jobb.

–Tidigare har det mest handlat om mindre privata verksamheter. Nu är det mer vanligt även hos stora arbetsgivare som kommuner och landsting där man förut fick ett fast jobb, säger Eva Pålsson, rådgivare på SKTF Direkt

Bland de fackligt förtroendevalda finns en oro över att de tillfälliga anställningarna ökar. Förutom sämre anställningstrygghet kan det innebära att det kan bli svårare att tacka ja till ett bättre jobberbjudanden. Många har ingen uppsägningstid utan har förbundit sig att jobba hela tiden ut på vikariatet.

–Bryter man mot anställningsavtalet kan man bli skadeståndsskyldig och man får inga vidare referenser. Tyvärr så sprids sådant snabbt i Göteborgs stad, säger Marcus Gustavsson.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum