×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Balanserar mellan känsla och förnuft

2011-05-24, Tidningenvision.se

Suvi Stenberg hamnar ofta mitt i känslostormar och livskriser. Men det står inte terapeut på visitkortet, utan biståndshandläggare. Nu håller hennes yrke på att förändras i en riktning som hon inte gillar – färre mänskliga möten och mer administration.

Fakta

Biståndshandläggare utreder och prövar enskilda människors behov av stöd från kommunen, så som hemtjänst. I och med införandet av LOV, lagen om valfrihetssystem, har de även fått rollen som ett slags konsumentvägledare.

Syftet med lagen är att ge äldre och personer med funktionsnedsättning möjlighet att välja vem som ska stå för omsorgen. Alla privata företag och ideella som vill starta hemtjänst eller äldreboende får göra det. Biståndshandläggarna måste kunna guida de äldre i valet.

Hittills har 83 kommuner LOV i drift, 73 kommuner har beslutat om att införa LOV, 28 kommuner har sagt nej och resterande kommuner har inte utrett eller inte fattat beslut i frågan. I Eskilstuna, där Suvi Stenberg jobbar, har den styrande majoriteten sagt nej. Äldreminister Maria Larsson (KD) har tidigare sagt att de kommuner som inte infört LOV senast 2014 kommer att tvingas.

I sovrummet hänger fem dragspel. 80-årige Aaro Kivenmäki plockar ner ett och spelar en vemodig, smäktande melodi. Här bor han på tredje våningen i stadsdelen Årbys höghus och väggarna är fyllda av fotografier på barnbarnen och på hustrun, som gick bort förra året.

Men Aaro Kivenmäkis trerummare är inte bara hans hem. Det är också 32-åriga Suvi Stenbergs arbetsplats. Efter en knäoperation förra året måste Aaro ha hjälp med det mesta – duscha, handla mat och städa. Det är inte Suvi Stenberg som utför sysslorna, däremot är det hon som i egenskap av kommunens biståndshandläggare har godkänt att han har rätt till hjälp.

Ungefär hälften av sin arbetstid tillbringar hon i andra människors hem.

– Tyvärr blir det allt färre hembesök som vi gör. Allt mer sköts via telefon. Det tycker jag är synd. Vi blir mer och mer administratörer.

Jobbet som biståndshandläggare är under stor förändring. Många kommuner har infört så kallad förenklad handläggning som innebär att äldre har rätt till begränsad hemtjänst utan att någon individuell prövning görs. Nu får handläggarna i större utsträckning administrera beställningar i stället för att tolka lagen och göra bedömningar.

I Eskilstuna beviljas bland annat trygghetslarm utan att handläggaren gör hembesök. Suvi Stenberg ser en fara med detta.

– Risken finns att vi missar behov. Ibland är man hemma hos en person som söker städning, så kan det visa sig att han eller hon är helt isolerad och bara äter fil och bröd.

Dessutom har biståndshandläggaren på senare tid fått rollen som controller. All mer ska kontrolleras, följas upp och rapporteras.

– Visst är det viktigt att de äldre får den hjälp vi har beviljat, men ibland undrar jag: vem dokumenterar vi för, för vem skriver jag det här?

Det främsta skälet till att Suvi Stenberg blev biståndshandläggare var inte att hon gillade pappersarbete, utan att hon ville jobba med människor. Efter gymnasiet i Helsingfors flyttade hon till Sverige för att jobba som aupair. Hon träffade en svensk man och bestämde sig för att stanna och plugga social omsorg på högskolan.

På Suvi Stenbergs anslagstavla i kontorsrummet hänger många hurtfriska hejarop och levnadsregler. "Vänta inte! Gör det i dag" står det med jättebokstäver på en upptejpad A4.

– Det var en kollega som tyckte att jag behövde den. Det var när vi var mitt uppe i en intensiv period. Det här jobbet kan bitvis vara rätt krävande. Ibland blir det fnittrigt när vi försöker balansera det tunga arbetet, säger hon och pekar på en lista med överlevnadstips så som "Man kan aldrig göra mer än sitt bästa" och "Snart är det helg".

Det händer att Suvi Stenberg blir kallad "din dumma jävla idiot". Oftast är det någon anhörig som går i taket över att den äldre har fått avslag på en ansökan om att flytta till särskilt boende.

– Ibland är folk besvikna. Det handlar om frustration, maktlöshet och att man inte förstått hur systemet fungerar. Det svåra är att bemöta detta, att säga i från. Jag måste ju vara proffsig.

Det har hänt att hon varnat "jag kommer att avsluta det här samtalet om du inte lugnar dig" och vid något tillfälle har hon valt att lämna ett möte.

Många förstår inte att Suvi Stenberg måste hålla sig till lagar och kommunala riktlinjer när hon fattar beslut. Hon får ofta höra argumentet: "Mamma är 97 år. Hon måste få flytta. Tycker du att det är rimligt att hon bor ensam?"

– Men vi bedömer inte åldern, vi bedömer behovet. Det räcker inte att man är 97 år. Min profession är att titta på fakta, jag ska inte tycka eller känna.

Fast det är inte alltid så lätt. Det händer att Suvi Stenberg måste fatta beslut som går på tvärs med vad hon själv tycker.

– Ibland kan jag undra: syns det på mitt ansikte att jag tycker att det här beslutet suger? Men det spelar ingen roll vad jag tycker om riktlinjerna. Jag måste följa dem.

Som biståndshandläggare gäller det att hålla huvudet kallt, men ändå inte tappa sin empati. Ofta möter Suvi Stenberg människor i kris, personer om kanske har förlorat sin respektive efter 50 års äktenskap.

– Den första kontakten är alltid svår i dessa lägen. Under besöket hos den äldre får jag följa magkänslan, man kan inte trampa in och vara myndighet. Men beslutet man sedan fattar måste grundas på behov, lag och kommunens riktlinjer.

Om hon har haft ett jobbigt samtal kan hon gå in till kollegerna och pysa ut sin frustration. De senaste åren har biståndshandläggarna börjat jobba i team, en modell som inte finns i någon annan kommun. Det innebär att de numera är tre handläggare som tillsammans ansvarar för ett antal ärenden. Trycket har lättat, hon är inte längre så ensam, utan kan bolla frågor med de andra i gruppen.

Dessutom ska biståndshandläggarna från och med i höst få handledning för att kunna bemöta människor bättre, något de har efterfrågat länge.

Men Suvi Stenberg förlorar inte nattsömnen någonsin på grund av jobbet.

– Jag har lärt mig att jag inte kan göra något från sängen klockan två på natten. Den viktiga ventilationen försöker jag sköta innan jag stänger kontorsdörren och går hem.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum