×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Avgifter pressas för pensionsfonder

2011-05-23, Tidningenvision.se

Kommunanställda betalar högre avgifter till fondbolagen än andra anställda när de sparar till tjänstepensionen. Nu ska facken och arbetsgivaren se till att få bättre villkor.

Arbetsgivarna inom kommuner och landsting avsätter varje år 4,5 procent av de anställdas löner till tjänstepensioner. Sammanlagt handlar det om cirka 13 miljarder kronor som varje år placeras i de fondförsäkringar anställda kan välja mellan enligt pensionsavtalet KAP-KL.
 
I avtalet regleras också fondbolagens  avgifter för att förvalta fonderna. De flesta fondbolag tar ut en procentsats på kapitalet som varierar beroende på vilken fond man valt, men det förekommer också fasta årsavgifter.
 
Men avgifterna är högre än i privat- och statsanställdas tjänstepensionsavtal. De privata avtalsparterna gjorde för drygt ett år sedan en upphandling som enligt deras uträkning ledde till en sänkning av avgifterna med 44 procent. Statsanställda har ett nytt avtal sedan årsskiftet där avgifterna i snitt sänkts med 60 procent.
 
Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och facken i den kommunala sektorn ha bättre villkor. Tillsammans ska man bestämma vilka krav som ska ställas på försäkringsbolagen vars fondförsäkringar de anställda kan placera pensionen i. Syftet är att avgifterna ska sänkas till samma nivåer som gäller för stats- och privatanställdas fondförsäkringar. Målet är att de nya kraven ska gälla från och med 2012.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum