×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Uppdrag: säkra arbetsplatser

2011-06-14, Tidningenvision.se

Han vet hur det känns att bli hotad. Nu går Arbetsmilj­ö­verkets generaldirektör i spetsen för en massiv säkerhetsinspektion på landets arbetsplatser. Här berättar Mikael Sjöberg om förhållningsorderna från Säpo, svårigheten att tackla mobbning och sin väg från truckförare till toppen.

Fakta

Titel: Generaldirektör Arbetsmiljöverket.

Ålder: 43 år.

Bor: Radhus i Skogås, Huddinge.

Familj: Fru som jobbar på Panamas ambassad, 1,5-årig son och 14-årig dotter.

Fritid: "Det är barnen som sätter agendan just nu. Varannan vecka när min dotter bor hos mig fylls fritiden av att lämna och hämta vid olika aktiviteter. Annars gillar jag att springa, fast just nu är jag skadad. Jag vill inte riktigt erkänna för mig själv att det beror på att jag sprungit för mycket på asfalt."

Arg på: Alla former av illojalitet gör mig förbannad. Om jag varit utsatt för det? Jovisst har det hänt.

Socialsekreterare knivhöggs av klient. Krögare hotade miljöinspektör. Alkoholhandläggare dödshotad. Det är ett axplock av tidningsrubriker på senare tid. Varje dag polisanmäls sex våldsbrott mot tjänstemän, en fördubbling sedan 90-talet, visar Brottsförebyggande rådets statistik.

Arbetsgivarna måste ta riskerna på större allvar, menar Mikael Sjöberg. I dag tenderar man att vifta bort telefonterror, sönderskurna däck och spottloskor i ansiktet som "något nödvändigt ont". Nu skickar han ut sina inspektörer att kontrollera 2 000 arbetsplatser runtom i landet för att trygga arbetsmiljön.

Mikael Sjöberg, 43-årig tvåbarnsfar med en ovanlig karriär i bagaget, sitter avslappnat i sin fåtölj i kontorsrummet på Kungsholmen i Stockholm. Men han har inte alltid själv känt sig så trygg. Åren innan han blev generaldirektör arbetade han som statssekreterare och var närmaste man till flera ministrar.

– Det fanns en hotbild mot mig en kortare period för fem sex år sedan. Jag kan inte gå in närmare på vad det handlade om, men Säpo hade genomgångar med mig hur jag skulle bete mig. Jag skulle vara extra vaksam och åka bil i stället för pendeltåg. Dessutom skulle jag tänka på vilka typer av restauranger jag gick på.

För att vara topptjänsteman har Mikael Sjöberg en rätt udda bakgrund. Han växte upp i Norrköping i en familj där han förväntades skaffa sig ett "riktigt" jobb direkt efter skolan och göra rätt för sig. Ungdomsarbetslösheten var hög i slutet av 1980-talet och han var mån om att säkra sin framtid.

– I 8:an gick jag in till SYO-konsulenten och frågade vilken linje som säkrast gav jobb. "Då ska du gå fordonslinjen, gren transport", sade han. Så det gjorde jag. Tanken var att jag först skulle få ett fast jobb, sedan göra lumpen och därefter ta tag i livet.

Det blev sommarjobb som truckförare på dåvarande Philips (nu Whirlpool), som snart blev ett fast jobb. Med trucken levererade han material från lagret till de personer som tillverkade mikrovågsugnar.

– Det var en förskräcklig arbetsmiljö för dem som stod vid löpande bandet. Det som berörde mig mest var bristen på kontroll och självstyrning.

Kort efter att Mikael Sjöberg börjat på fabriken var det dags för lokala Metallfackklubben att välja ny styrelse. På mötet flammade det upp en strid om vilka ledamöter som skulle väljas, en dragkamp som slutade med att någon räckte upp handen och sade: "Jag föreslår Mikael Sjöberg".

– Man ser hur slumpen kan slå till. Ingen kände mig och plötsligt var jag invald i Metalls styrelse.

Det fackliga engagemanget växte sig starkare och Mikael Sjöberg avancerade efter några år till ordförande. Han satsade hårt på att förbättra arbetsmiljön på fabriken. De som jobbade vid produktionslinjen gick på ackord och varje rörelse var klockad.

– Man hade mätt hur lång tid det tog att plocka upp varje skruv och vända den rätt. Det var svårt att gå på toaletten, omöjligt att ringa privata samtal. Jag var sur och klagade och förde liv. Vi pratade om hur arbetet skulle kunna organiseras på ett bättre sätt, och jag var en av de mest drivande.

Smart, strategisk och med en förmåga att hålla arbetsgivarna på gott humör. Så beskrivs "Micke" av gamla kolleger. Han fick igenom att mikrovågsugnarna skulle tillverkas i mindre arbetsgrupper, där alla gjorde flera moment i stället för ett enda.

– Vi lyckades förbättra, även om det var på väldigt liten nivå.

Det blev inträdesbiljetten till de finare salongerna. Först centrala uppdrag i fackförbundet Metall och sedan plötsligt en dag ringde dåvarande ministern Leif "Blomman" Blomberg och ville rekrytera honom till arbetsmarknadsdepartementet som politisk rådgivare.

– Erbjudandet kom som en skänk från ovan. Men jag var helt övertygad om att regeringskansliet var en parantes för min del. Jag tänkte stanna max två år och sedan plugga.

Men studierna sköts på framtiden och Mikael Sjöberg blev i stället rekordung statssekreterare i regeringskansliet. Han arbetade under socialminister Lars Engqvist och vårdminister Ylva Johansson – och rankades som etta på tidningen Dagens Medicins lista över vårdens makthavare.

Första nöten som nybliven generaldirektör för Arbetsmiljöverket 2007 var svårknäckt. Verket hade fått ett gigantiskt sparbeting och Mikael Sjöberg har tvingats banta bort flera hundra tjänster.

Samtidigt genomgår arbetslivet stora förändringar. Tjänstesektorn växer och i dag handlar arbetsmiljön allt mer om psykosociala problem och allt mindre om farliga kemikalier. Den nya tekniken skapar också nya problem: arbetstagare som är ständigt uppkopplade och arbetsgivare som loggför personalen via passerkort och trampar på den personliga integriteten.

Hindrar den krympta kostymen Arbetsmiljö­verket från att hålla jämna steg med arbetslivets utveckling?

– Visst skulle vi kunna göra mer om vi hade större budget, men jag bedömer att vi har tillräckligt för att klara av vårt uppdrag. Vi prioriterar hårdare nu och försöker identifiera branscher eller problem som vi vill granska, så som hot och våld. Samtidigt gör vi färre enskilda inspektioner.

Förra året blossade en debatt upp om arbetsplatsmobbning efter en artikelserie i Dagens Nyheter, där Arbetsmiljöverket beskrevs som handlingsförlamat. Mikael Sjöberg menar att en del har orimliga förväntningar på myndigheten och att ansvaret i själva verket vilar tungt på arbetsgivare och fack.

– Mobbning och kränkande särbehandlig är det som är svårast för oss att komma åt. De drabbade har ofta ett tydligt behov av upprättelse och vill att vi ska göra utredningar. Det vi kan göra är att kräva att arbetsgivarna tar tag i problemen. Om vi vid inspektion upptäcker mobbning så ställer vi tydliga krav på utredning och handlingsplaner.

Insatserna som behövs på arbetsmiljöområdet tycks vara oändliga, enligt statistiken är det 1,2 miljoner svenskar som inte trivs med sitt jobb. En förbättrad arbetsmiljö skulle innebära ett uppsving för svensk ekonomi, men också för Europa, resonerar Mikael Sjöberg.

– Södra Europa är bankrutt och folk demonstrerar mot höjd pensionsålder. Bra arbetsmiljö kan leda till att folk kan och vill jobba mer. Det skulle kunna förändra Europas framtid.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum