×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Staten föreslås ta över ansvar för assistans

2011-06-30, Tidningenvision.se

Ansvaret för personlig assistans bör flyttas över från kommunerna till Försäkringskassan. Det föreslår Sveriges Kommuner och Landsting och Försäkringskassan i en skrivelse till regeringen.

I dag delar kommunerna och Försäkringskassan ansvaret för personlig assistans. Om behovet av assistans understiger 20 timmar i veckan hamnar ärendena på kommunens bord, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Är behovet större är det Försäkringskassan som ska fatta beslut.

Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Försäkringskassan att hela ansvaret ska föras över på Försäkringskassan. Anledningen är att det delade ansvaret gör det svårt för den enskilde att veta vilken myndighet man ska vända sig till. Ett annat problem är att samma ärende kan bedömas på olika sätt av kommunen och Försäkringskassan.

Slutligen innebär det delade ansvaret onödiga kostnader i form av dubbel handläggning och dubbla personalkostnader.

– Bristerna i systemet har varit kända länge och nu tycker vi att det är dags för regeringen att rätta till problemet. Det vinner både de som behöver assistans och skattebetalarna på, säger SKL:s ordförande Anders Knape i en kommentar.

I skrivelsen till regeringen föreslår SKL och Försäkringskassan att en särskild utredare tillsätts för att ta fram ett förslag på hur ansvaret skulle kunna överföras till staten. Utredaren ska även räkna på de ekonomiska konsekvenserna för både kommunerna och Försäkringskassan.
 

Sara Pramsten

sara.pramsten@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum