×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vanvårdade föreslås få 250 000 kronor

2011-02-10, Tidningenvision.se

En förbehållslös ursäkt, en officiell ceremoni och en ersättning på 250 000 kronor. Så föreslår Upprättelseutredningen att de barnhemsbarn som har vanvårdats på samhällets institutioner ska få upprättelse.

– En ekonomisk ersättning kan bli en tydlig bekräftelse på att ursäkten är allvarligt menad, sade Kerstin Wigzell, som har lett arbetet med Upprättelseutredningen, på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

För ett drygt år sedan kom Vanvårdsutredningen med delrapporten Vanvård i social barnavård under 1900-talet. Där berättade över 400 personer om sin uppväxt på fosterhem och barnhem under perioden 1920-1980. Fram trädde bilder av stor utsatthet, men också av regelrätta brott och grymma övergrepp.

Hur ska dessa människor få ersättning, en ursäkt och vilka åtgärder måste vidtas för att vanvården inte ska upprepas i framtiden? För att svara på de frågorna tillsatte regeringen en Upprättelseutredning, som i dag lämnade över sitt betänkande ”Barnen som samhället svek” till barn- och äldreminister Maria Larsson.

Där föreslås ett förbehållslöst erkännande av den vanvård som har förekommit och att regeringen bjuder in de drabbade till en officiell ceremoni.

Förväntningarna på ersättning till de drabbade har varit stora. I betänkandet föreslås ett enhetligt belopp på 250 000 kronor för dem som under åren 1920–1980 har varit utsatta för allvarliga övergrepp vid samhällets institutioner.

 – Egentligen finns inga juridiska skyldigheter att betala ut ekonomisk ersättning, men det finns goda moraliska skäl, sade Kerstin Wigzell.

För att vanvården inte ska upprepas i framtiden föreslås att regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting inleder ett nationellt program för ökad säkerhet för barn i samhällsvård. Utredningen föreslår också skärpt kontroll av familjehemmen, en översyn av placerade barns rättsskydd och att en särskild socialsekreterare ska ansvara för uppföljningen av barn som är placerade på familjehem.

På stående fot lovade Maria Larsson att det blir en ceremoni:

– De andra förslagen får vi återkomma till efter remissrundan. Men redan nu kan jag säga att regeringen vill ha ceremoni som kan tjäna som en officiell bekräftelse på den kränkning som dessa människor har utsatts för, sade Maria Larsson.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum